Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Specialiștii explică motivele pentru care trebuie să ne așteptăm la creșteri de prețuri la produsele alimentare

Toamna se calculează creşterile de preţuri! Zahărul, roşiile, merele, lămâile, toate au fost mai scumpe luna trecută. În unele cazuri, creşterea a fost chiar şi de 14 procente. Creşterile de preţuri au două explicaţii: pe de-o parte efectele vremii, iar pe de altă parte, a crescut cererea. Este perioada pregătirii conservelor pentru iarnă. 

de Andra Mitu

la 02.10.2020 , 21:30

  • Prețul la zahăr a crescut deja cu 14%.
  • Importurile ridicate și cursul valutar fac românii să aibă prețuri mai mari la produse alimentare.

Mădălina Cristescu, comerciant Dâmbovița: Prunele, să zic așa, și piersicuțele mici, tradiționale au succes. Să le pregătească - compot, dulceață, gem.

Unde-i cerere, cresc şi preţurile. O analiză a Consiliului Concurenţei arată că zahărul s-a scumpit cu 14% în primele două săptămâni din septembrie, prin comparaţie cu perioada similară din august. Pe locul doi în topul scumpirilor se află roşiile. În medie, un kilogram costă cinci lei şi 86 de bani. 

Dragoș Frumosu, președintele Sindicatelor din Industria Alimentară: Am avut un an atipic, atât din punct de vedere al pandemiei, cât şi din punct de vedere al vremii. Efectele acestora se regăsesc şi se văd în preţuri.

Vezi și

Care diferă însă în funcţie de zonă. Dacă în pieţele din centrul Capitalei un kilogram de roşii se vinde chiar şi cu cinci lei, în partea de nord costă de trei ori mai mult. Şi fructele sunt la mare preţ aici. 

Doar luna aceasta vom mai găsi roșii românești în piețe. Marfa autohtonă e pe terminate, astfel că în curând vom fi nevoiți să cumpărăm produse de import. La preţuri de import. 

Dragoș Frumosu, președintele Sindicatelor din Industria Alimentară: Vă pot spune cu certitudine că vom avea o toamnă şi o iarnă, chiar şi un început de primăvară, cu preţuri mai mari. Intrăm într-o perioadă în care, fie că vorbim de legume, de fructe, de carne de porc, vom importa şi sigur că preţurile vor fi influențate, pentru România, şi de deprecierea cursului valutar.

Luna trecută au fost şi alimente al căror preţ a scăzut. Cartofii, spre exemplu, s-au ieftinit cu aproape 7 procente, iar ceapa cu 6%. Mai puţini bani am dat şi pe făină, mălai, ulei, lapte de vacă şi unt. 

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri sociale » Specialiștii explică motivele pentru care trebuie să ne așteptăm la creșteri de prețuri la produsele alimentare