Românii își pot moderniza casele cu bani de la stat
Casă modernă, inteligentă, şi facturi mai mici. Toate, cu bani de la stat! Programul Casa Eficientă Energetic oferă sume de până la 15 mii de euro și se bucură de un real succes. În doar două zile au fost înregistrate peste 6000 de înscrieri, iar cei care evaluează casele energetic abia mai fac față în această perioadă. Practic, pentru cei care vor să izoleze pereții, să schimbe ferestrele sau care vor să facă modificări la acoperiș, statul vine cu un ajutor de până la 15 mii de euro. Atenție, însă, programul se aplică doar pentru cei care stau la casă.
- Mii de români ar putea beneficia, în acest an, de programul care le permite să-și modernizeze casele pe banii statului.
Cristina a hotărât în urmă cu câteva luni să-şi transforme locuinţa. Voia o casă inteligentă şi costuri de întreţinere mai mici. Dintr-un ziar a aflat că poate primi bani de la stat pentru modernizări. Aşa că a apelat la o frimă de consultanţă ca să afle toţi paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru înscrierea în Programul Casa Eficientă Energetic. Un auditor i-a analizat casa și i-a explicat ce trebuie schimbat.
Cristina Micula, beneficiar program: Ne-a spus că trebuie să adăugăm un strat suplimentar de izolare cu polistiren, că trebuie să schimbăm tot ce înseamnă tâmplărie și ne-am dat seama că schimbând fațada trebuie să schimbăm și geamurile.
Programul oferă proprietarilor sume de până la 15 mii de euro. Cristina va accesa 55 de mii de lei.
Emilia Cerna Mladin, auditor: Într-un an și jumătate trebuie să facă lucrările din cheltuielile proprii, după care poate să ceară rambursare 60% din cheltuielile facturate.
Practic, casele ajung să piardă energie prin pereți, pe la ferestre, prin podea sau acoperiș. Printr-o izolare eficientă, factura la căldură se poate reduce chiar şi la jumătate. Fiecare proprietar trebuie însă să urmeze câțiva pași pentru a primi banii. În primul rând trebuie să obțină un certificat energetic al casei.
Emilia Cerna Mladin, auditor: Ei sunt capabili să facă niște calcule în funcție de structura pereților, în funcție de starea acoperișului, în funcție de toată starea clădirii ca și construcție. Avem un calcul de potențial de economie de energie care să se situeze undeva între 40 - 60%.
Programul s-a bucurat de un real succes încă de la lansare. 500 de persoane s-au înscris doar în primele cinci minute.
Costel Alexe, ministrul Mediului: În doar două zile de când am deschis această înscriere online s-au înscris 6125 de români. Noi estimăm că în acest an vom finanța aproximativ 9 mii, 9500 de beneficiari.
De pe urma programului beneficiază și auditorii, care în această perioadă abia mai fac față cererilor. 430 de milioane de lei are statul la dispoziție pentru finanțarea programului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰