Români veniți din străinătate, trimiși spre locul de carantină cu autobuze supraaglomerate
Noi umilinţe au fost filmate de românii care se întorc în ţară de la muncă, din străinătate. Aproape 60 de oameni au fost înghesuiţi, din nou, într-un autobuz prea mic şi trimişi spre carantină.
- Mii de români intră în țară în fiecare zi.
- Românii veniți din străinătate acuză modul în care sunt tratați.
Sunt condiţiile puse la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică Arad. Instituţia care ar trebui să îi protejeze spune că oamenii sunt de vină pentru că au prea multe bagaje.
Înghesuiţi, cu bagajele în braţe, în picioare, pe culoar sau pe scările din dreptul uşilor de acces. Aşa a arătat, din nou, călătoria românilor care s-au întors de la muncă din străinătate către centrele de carantină din ţară.
Cei 59 de români din imagini au intrat pe jos în ţară, pentru că autobuzele care îi aduc din străinătate nu trec graniţa. În Vama Nădlac au avut parte de prima umilinţă: ore în şir au aşteptat până să fie preluaţi.
Iar când a venit autobuzul, oamenii au constatat că are doar 52 de locuri şi niciun spaţiu pentru bagaje. Revoltaţi, au filmat şi au făcut publice condiţiile de transport.
Autocarele care preiau românii de la frontieră pentru a fi duşi în carantină au fost contractate de Direcţia de Sănătate Publică Arad. Instituţia care ar fi trebuit să asigure protecţia şi siguranţa oamenilor dă vina pe călători că au prea multe bagaje.
Iar de multe ori, sătui de orele de aşteptare, foarte mulţi dintre românii care se întorc în ţară se înghesuie în autobuze pline până la refuz, cu acceptul tacit al autorităţilor din vamă.
Lucian Cozma, purtător de cuvânt Prefectura Arad: Domnul prefect al judeţului Arad cunoaşte problema, dând dispoziţie să nu se mai permită accesul în autocar al unui număr de oameni peste capacitatea autocarului.
Soluţia găsită de autorităţile din Arad este cel puţin surprinzătoare. În loc să asigure spaţiu pentru bagajele românilor, acceptă ca acestea să fie aşezate pe locurile destinate călătorilor. Şi propun ca, în autobuz, să urce doar pasagerii care mai găsesc locuri neocupate. Deci numărul lor se va înjumătăţi.
Nu este prima dată când românii veniţi în ţară se plâng de condţiile de transport. În urmă cu patru zile, la intrarea în judeţul Bihor, zeci de oameni au fost îngrămădiţi, cu bagajele peste ei, într-un autobuz prea mic. Pasagerii au ajuns să sune la 112 ca să reclame umilinţele.
În ultimele 24 de ore, peste 12.000 de oameni au intrat în România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰