Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România, dependentă de alimentele din import. Aproape 60% dintre produsele de la raft provin din alte ţări

România este dependentă de mâncarea din import. Altă dată grânarul Europei, acum am ajuns să importăm de toate. Mai mult de jumătate din produsele de pe rafturi provin din alte ţări, în special din Germania şi Polonia. Iar produsele româneşti se găsesc cu greu în supermarketuri. Asta deşi avem materii prime de calitate, pe care le dăm, însă la export.

de Andreea Milea

la 20.02.2021 , 21:13

  • Produsele româneşti se găsesc cu greu în supermarketuri
  • 60% dintre produsele de la raft sunt de import

O bună parte din mâncarea noastră de toate zilele vine din import. Deși ne putem lăuda cu legume gustoase și carne crescută natural, cele mai multe astfel de produse sunt exportate. Astfel, România este dependentă de alimente cumpărate din Germania, Polonia și Italia. Oamenii spun că găsesc cu greu în supermarketuri produse româneşti. 

''Aş dori sa văd mai multe produse autohtone. Să nu mai importăm atât de multe produse din străinătate, ci să fie făcute la noi.''

''Spania, Germania am văzut. Depinde de magazin. Aici e o problemă, cele din import, cu toate că sunt din import sunt mai ieftine decât ale noastre.''

Vezi și

''Asta e o durere cu agricultura. După sănătate asta ar fi prioritatea. Să avem pâine românească, domnule!''

Dragoş Frumosu, preşedinte SindAlimenta: De ce putem să cumpărăm la un preţ mai mic din Ungaria sau din alte state europene? Este simplu. Pentru că subvenţiile pentru acest domeniu pe care le primesc fermierii în alte state sunt mai mari. 

În timp ce noi importăm, alte ţări din Europa se înghesuie să cumpere produse româneşti 

Ţara noastră exportă cel mai mult către 5 state din Europa. Anul trecut, 20%  dintre exporturi au mers în Germania. Nemţii au cumpărat produse româneşti în valoare de peste 11 miliarde de euro. Italienii au cumpărat de 6 miliarde de euro, iar francezii, ungurii şi englezii de peste 3 miliarde de euro. 

Vladimir Alexandrescu, reprezentant INS: Dacă până în anul 1995 eram cu un excedent al exporturilor româneşti faţă de importurile din străinătate, începând cu acest an lucrurile s-au schimbat şi importurile au început să fie mai importante, mai mari decât exporturile noastre. 

60% dintre produsele de la raft sunt de import

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » România, dependentă de alimentele din import. Aproape 60% dintre produsele de la raft provin din alte ţări