Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România a ajuns să importe legume de miliarde de euro

Tradiţionala tocăniţă numai românească nu e. O preparăm cu cartofi de import. Şi nici usturoi românesc nu mâncăm, ci miroase mai degrabă a Occident. Noroc că e vară şi e abundenţă de roşii de la noi, altfel şi bulionul ar fi tot din legume de peste hotare. În ţara cu a şasea suprafaţă agricolă din Uniunea Europeană, importurile fac legea, iar exporturile sunt ca o picătură într-un ocean. Sunt ţări în care trimitem câte o ceapă pe zi sau un kilogram de cartofi, şi acelea doar vara când avem şi noi belşug de legume.

de Clara Mihociu

la 22.07.2020 , 22:24

  • România a importat, anul trecut, de 49 de ori mai multe roșii decât a exportat.
  • Suprafața din România destinată cultivării cartofilor a scăzut la jumătate în ultimii ani.

Violeta Bocance cultivă roşii de vreo şase ani. Produce 12 tone de tomate anual şi toată marfa ajunge pe rafturile magazinelor din zonă. Ca să ajungă în supermarketuri sau ca să exporte legumele ar trebui să se asociaze cu alţi agricultori.

Recolte mari obţin puţini agricultori. Nici subvenţiile de 100 de milioane de euro încasate de fermieri în ultimii trei ani nu au crescut prea mult productivitatea. Aşa că mâncăm multe roşii de import, în special din Turcia. 

Anul trecut am importat de 49 de ori mai multe rosii decât am exportat. Mai precis, în fiecare zi a anului au intrat la noi în țară câte 11 TIR-uri cu tomate, în timp ce am exportat extrem de puțin. 

Vezi și

În Germania, spre exemplu, în medie am trimis câte două kilograme de roșii pe zi, iar în Suedia am trimis doar 10 kilograme într-un întreg an, adică exact cantitatea dintr-o lădiță.

Şi cartoful românesc e marfă rară. În ultimii ani, suprafața cultivată cu cartof s-a înjumătățit, de la 54.000 de hectare, în 2013, la 27.000 de hectare, în 2019. Pentru a acoperi necesarul, camioane pline cu cartofi intră zilnic în ţara noastră. 

Potrivit statisticilor, anul trecut România a importat de 37 de ori mai mulți cartofi decât a exportat. Cel mai mult am trimis în Belgia, 980 de kilograme într-un an, în timp ce în Spania am trimis anul trecut 500 de kilograme, însemnând puțin peste un kilogram pe zi. 

Cel mai puțin însă am exportat către Irlanda. Doar 120 de kilograme de cartofi într-un an intreg, însemnând practic 12 saci de cartofi a câte 10 kilograme. 

Nici cultivatorii de ceapă şi usturoi nu se laudă cu profit. Din Olanda intră zilnic trei camioane pline, iar noi le trimitem 370 de kilograme pe zi. Şi cu Bulgaria facem schimb de mărfuri la fel. 

Soluţii pentru agricultura românească ar fi, spun specialiştii. 

Vasile Stoleru, Facultatea de Horticultură a USAMV Iași: Sunt convins că și producția românească daca ar fi organizată, ambalată, sortată corespunzător ar face față fără niciun fel de problemă.

Anul trecut, valoarea importurilor de produse agroalimentare a depăşit cu 1,2 miliarde de euro exporturile. 

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » România a ajuns să importe legume de miliarde de euro