Antena Meniu Search
x

România s-ar putea mândri cu încă un produs tradiţional recunoscut la nivel european! Reţeta vine din Hunedoara

Este vorba despre virşli, nişte cârnăciori care se prepară în judeţul Hunedoara. În Ţara Haţegului, aceştia sunt consumaţi mai abitir decât micii.

Vezi și

Este vorba despre virşli, nişte cârnăciori care se prepară în judeţul Hunedoara. În comunităţile din Ţara Haţegului, virşli sunt consumaţi mai abitir decât micii. Iar certificarea lor i-ar putea aduce şi pe mesele europenilor şi i-ar putea transforma într-un brand românesc.

În Ţinutul Zarandului nu e produs mai cunoscut decât acesta. Pe lângă producătorii locali, cei care cresc oi şi capre îşi fac singuri în gospodărie delicioşii virşli. Căci despre asta este vorba: amestul de carne de oaie, capră şi vită, plus o porţie bună de condimente. 

Reţeta e învăţată din moşi-strămoşi, spune un crescător de oi Ţara Haţegului.

Iar oamenii şi-ar putea creşte micile afaceri, dacă renumele virşlilor ar depăşi graniţele judeţului şi ale ţării.

În târguri, lumea stă la coadă ca să-i cumpere. Practic, nu e tarabă în zonă care să nu servească virşli, proaspăt opăriţi, cu muştar şi pâine.

Recent, un grup de cinci producători au decis să-şi unească eforturile pentru a transforma virşli într-un produs tradiţional recunoscut la nivel european. Nu este deloc simplu aşa că specialiştii de la Direcţia Agricolă Hunedoara s-au implicat în certificare.

Un produs care ar exista pe piaţa hunedoreană înca din anul 1800. Până la sfârşitul acestei luni, documentaţia care atesta acest lucru va fi trimisă la Ministerul Agriculturii. Apoi va ajunge la Comisia Europeană pentru dezbatere. 

În judeţul Hunedoara, sunt crescute aproximativ 200 de mii de oi. Cu puţin noroc, în 2018 vom avea acest produs omologat la nivel european.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » România s-ar putea mândri cu încă un produs tradiţional recunoscut la nivel european! Reţeta vine din Hunedoara