România, refugiu pentru imigranţi. Zeci de sirieni sau irakieni ajung la noi pe mare sau ascunşi în TIR-uri
Mai mult ca oricând, România e în faţa unui exod al refugiaţilor. Imigranţi din Siria sau Irak ajung la noi, pe mare sau ascunşi în TIR-uri. La Mangalia, Garda de Coastă a fost în alertă.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Mai mult ca oricând, România e în faţa unui exod al refugiaţilor. Imigranţi din Siria sau Irak ajung la noi, pe mare sau ascunşi în TIR-uri. La Mangalia, Garda de Coastă a fost în alertă.
Vasul a fost văzut încă din timpul nopţii. Imediat, două nave ale poliţiei de frontieră au pornit în misiune. Pescadorul a fost găsit plutind în derivă. La bord erau şi 23 de copii.
În total, 70 de oameni. Familii întregi, copii şi părinţii lor, au fost găsiţi speriaţi, însetaţi, înfometaţi. Fugiţi din ţările de origine în urma persecuţiilor politice şi a conflictelor armate. Sunt din sudul Turciei, Irak şi, respectiv, Siria.
La mal au venit şi salvatorii, care le-au oferit şi îngrijiri medicale. Urmează să fie audiaţi. Surse din cadrul anchetei susţin că au avut două călăuze. Însă, soarta imigranţilor la noi în ţară este incertă.
TEODOR MELEŞCANU, ministrul de Externe:
România nu a acceptat ideea unor cote obligatorii pentru refugiaţi. În ceea ce ne priveşte ne vom face datoria ca ţară membră UE.
Înaltul demnitar susţine că România nu va fi asaltată cu cereri de azil. Deşi, refugiaţi ajung la noi pe toate rutele. Azi-dimineaţă, la Nădlac, într-un TIR se ascundeau 42 de oameni, printre care şi şase copii. Şoferul susţinea că transportă îmbrăcăminte din Turcia. Iar săptămâna trecută, tot în portul Mangalia, a ajuns un alt vas, cu alte 69 de vieţi la bord.
România este, mai degrabă, o ţară de tranzit. Numărul de refugiaţi este, relativ, mic, adaugă Teodor Meleşcanu.
IULIAN CHIFU, specialist ştiinţe politice:
E puţin atractivă România, şi în sine ca destinaţie. Suntem încă la un nivel care nu este îngrijorător.
Exodul refugiaţilor a copleşit deja ţări din Europa Centrală şi de Nord.
Ministerul de Externe susţine că România se va oferi să preia din Italia sau Grecia aproape 2000 de refugiaţi. Dar nu este acord cu cota de peste 6300 de persoane, impusă de la Bruxelles.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰