Românii care se află in Marea Britanie îşi vor păstra beneficiile dobândite în calitate de cetăţeni europeni, după Brexit
După o noapte de negocieri şi o reuniune matinală la 7, ora Bruxellesului, şeful executivul european a anunţat că a ajuns la un acord cu premierul Theresa May
După o noapte de negocieri şi o reuniune matinală la 7, ora Bruxellesului, şeful executivului european a anunţat că a ajuns la un acord cu premierul Theresa May. Jean Claude Juncker a numit acordul un compromis, dar s-a declarat mulţumit de rezultat.
Un obstacol major în cadrul negocierilor, între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord nu va exista o frontieră fizică. Colega mea Ionela Lucan are detalii. Ionela te ascultăm.
Sunt 300.000 de români care locuiesc şi muncesc în Marea Britanie iar soarta lor tocmai a fost decisă de negociatorii britanici şi europeni. Conaţionalii stabiliţi în Regat primesc o veste bună.
Premierul britanic, Theresay May a declarat că 3 milioane de cetăţeni europeni stabiliţi în Marea Britanie vor beneficia de aceleaşi drepturi precum britanicii. Adică aceştia vor avea dreptul de a locui, de a munci şi dreptul la studiu în Regatul Unit.
Comisia Europeană a semnalat că de aceleaşi beneficii vor avea parte şi britanicii stabiliţi în cele 27 de ţări, membre ale Uniunii Europene.
Pe agenda discuţiilor s-a numărat şi decizia în ceea ce priveşte implementarea unei frontiere la graniţa dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.
Theresa May a precizat însă că nu va fi una fizică - care ar presupune puncte de control și controale vamale între cele două provincii ci doar una care să marcheze pătrunderea pe un alt teritoriu.
Preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Junker şi Theresa May au ajuns, de asmenea, la un acord în ceea ce priveşte factura Brexitului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰