Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii s-au împrumutat pe zeci de ani în anul pandemiei. Datoria totală la bănci a crescut cu şapte miliarde de lei

Românii n-au ţinut cont de criză şi s-au împrumutat pe zeci de ani ca să-şi cumpere case mai mari şi să le utileze cu cele mai noi electrocasnice. Aşa se face că datoria totală la bănci a crescut cu şapte miliarde de lei într-un an.

de Andra Mitu

la 28.01.2021 , 20:27

  • Potrivit Băncii Naţionale, la finalul anului trecut, datoria românilor la bănci a ajuns la 150 miliarde de lei.
  • Soldul creditelor de consum a scăzut într-un an cu un milard de euro.

S-au dat credite pe bandă rulantă şi-n 2020. Oana de exemplu a făcut un împrumut de nevoi personale pentru a-şi renova locuinţa.

Oana: ”Am luat acum vreo două trei luni 52 de mii lei și plătesc undeva la 1.500 pe lună”

Alţii s-au împrumutat la bănci pentru a-şi cumpăra electronice.

Vezi și

Femeie împrumutată la banca: ”Am luat un calculator. Cu tot cu dobândă m-a ajuns la 10 mii lei. Avem și eu și sotul salarii, avem și copii, bineînțeles, dar trebuiau luate și ne-am descurcat”.

Cei mai mulţi însă s-au îndatorat pe zeci de ani pentru case mai mari. Potrivit Băncii Naţionale, la finalul anului trecut datoria românilor la bănci ajungea la 150 miliarde de lei. Cu şapte miliarde de lei mai mare decât în 2019.

Dan Suciu, purtator de cuvant BNR: ”Dobânzile mai mici au stimulat cumva creditarea. Acesta este si scopul pentru care într-o perioadă când te confrunţi cu o criză există o tendinţă de a coborâ dobânzile să stimulezi economia în general.”

60 mii de euro, valoarea medie a unui credit ipotecar

Soldul creditelor de consum a scăzut într-un an cu un milard de euro. Este semnul clar că o parte au fost îngheţate.

Dragoş Nichifor, broker de credite: ”Pe un an clasic, fără amânare la plată, am fi avut o descreștere majoră a creditelor de nevoi personale 3 – 4 mld lei, iar pe partea de ipotecare, toata creșterea de anul trecut arată și demonstrează că piata imobiliară a fost într-o creștere puternică”.

Valoarea medie a unui credit ipotecar este de 60 mii de euro, adică în jur de 300 de mii de lei. 

Pentru nevoi personale românii împrumută în jur de patru mii de euro, adică 19 mii de lei. 

Experţii ne sfătuiesc însă să ne gândim de două ori înainte să ne aruncăm la un credit pe zeci de ani căci riscurile sunt mari.

Irina Chiţu, analist financiar: ”Da, acum costurile sunt mici la credite și ai tendinta sa te duci către un maxim posibil. Dar acest 40% se poate transforma foarte ușor în 50-55 la sută doar prin creșterea dobânzii variabile cu 2 puncte procentuale”

Cei care totuşi nu reusesc să îşi plătească ratele mai au o şansă - pot să le mai amâne şi în acest an. Cu o condiţie însă: în 2020 să nu fi cerut perioada maximă de amânare.

Andra Mitu Like
Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?
Observator » Ştiri sociale » Românii s-au împrumutat pe zeci de ani în anul pandemiei. Datoria totală la bănci a crescut cu şapte miliarde de lei