Antena Meniu Search
x

Roşiile negre, castraveţii portocalii, dovleceii-şarpe: cele mai bizare legume româneşti

Roşii negre, castraveţi portocalii sau dovlecei crescuţi în forma unui şarpe. Sunt minunăţiile produse de fermieri şi cercetători români, cu care s-ar putea mândri oriunde în lume.

Vezi și

Roşii negre, castraveţi portocalii sau dovlecei crescuţi în forma unui şarpe. Sunt minunăţiile produse de fermieri şi cercetători români, cu care s-ar putea mândri oriunde în lume. La categoria grea sunt însă roşiile gigant, de un kilogram şi jumătate bucata şi dovlecelul de doi metri. 

În grădina lui Iulian Spânu cresc de câteva săptămâni roşii uriaşe, ca în poveşti. Soţia, inginer horticultor, îl sfătuieşte pas cu pas.

"Au seminţe puţine, sămânţa este galbenă, nu este verde. Am avut şi 12 bucăţi pe fir, deci închipuiţi-vă, peste 7 kilograme pe fir", spune Iulian Spânu.

E întrecere deja între fermierii din Olt pentru cea mai mare roşie. Câştigătorul va primi câteva kilograme de telemea de Sibiu.

Dacă în Olt salata se face dintr-o singur roşie, la Buzău legumele sunt... greu de recunoscut. De exemplu, o "liană" este de fapt un dovlecel.

"Este o plantă care produce mult, fructe foarte mari, peste 2 metri lungime, aşa cum este acesta, fructe ce pot fi consumate în stadiul de verde, ca şi dovlecelul pe care-l cunoaştem cu precizarea că este puţin mai gelatinos şi mai amar", spun cercetătorul Costel Vânătoru.

Această legumă, care seamănă mai degrabă cu un ştiulete de porumb, este un soi deosebit de castravete. Se presupune că are efecte miraculoase în tratamentul diabetului sau în cazul persoanelor care au probleme cu colesterolul. Dar poate fi consumat, la fel de bine, ca un castravete obişnuit.

"Simplu, înainte de masă din fruct sau preparat ca şi ceilalţi castraveţi pe care îi recunoaştem în diverse salate, preparate culinare", declară Costel Vânătoru.

Mândria serelor din Buzău sunt roşiile negre. Chiar dacă la început vă trebuie puţin curaj să le încercaţi, după aceea nu vă veţi mai opri, spun cercetătorii. 

"Este o tomată cu creştere nedeterminată, fructe medii , dar distincte prin culoarea aceasta negru-indigo şi pulpa închisă la culoare, cafenie şi foarte dulce", explică cercetătorul Costel Vânătoru.

În staţiunea de cercetare au fost produse, în ultimii 30 de ani, peste 1500 de soiuri de roşii. De la cele negre până la cele în formă de banană. Toate legumele sunt produse şi crescute natural.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Roşiile negre, castraveţii portocalii, dovleceii-şarpe: cele mai bizare legume româneşti