Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Roua Cerului, regina plantelor carnivore din România

Fiorosul prădător de mlaştină din Harghita. a început să înflorească. Roua Cerului, una dintre puţinele plante carnivore din România, a devenit atracţie turistică în Tinovul Mohoş, unde îşi are habitatul natural.

de Lidia Bobes

la 06.07.2020 , 12:02

  • Roua Cerului trăiește acolo de peste 12.000 de ani.
  • Este considerată de specialiști "regina" Tinovului.

Planta care poate înghiţi o pradă şi de zece ori mai mare decât volumul ei este o specie unicat în ţara noastră. Trăieşte de regulă în tundră, dar s-a adaptat şi la regiunea de lângă Lacul Sfânta Ana, unde rezistă de peste 12 mii de ani.

Ascunsă de ochii turiștilor, la doar 2500 de metri de unicul lac vulcanic din ţară, Sfânta Ana, se află o adevărată comoară naturală.

Dosa Levente director rezervatie: Cea mai interesantă şi cea mai frumoasă plantă pe care o avem aici în Tinov este Roua Cerului. Şi a înflorit foarte frumos. Avem toate 3 speciile aici în Tinov. Atât cea cu frunză rotundă, cât şi cea lunguiaţă.

Vezi și

Minuscula plantă carnivoră, de culoare roșiatică, are frunzele împodobite pe margini cu zeci de tentacule acoperite cu o mulţime de mici sfere diamantine de sevă.

Roua Cerului trăiește acolo de peste 12.000 de ani, datând de pe vremea ultimei glaciaţiuni care a cuprins "bătrânul continent".

Turist: Am văzut-o acum şi este splendidă. Şi înfloreşte în această perioadă în nişte culori extraordinar de vii. 

Turist:  Roua cerului, o plantă carnivoră, care numai aici se poate găsi.

Este considerată de specialiști "regina" Tinovului și până în august poate fi văzută înflorind. În ciuda dimensiunilor reduse, se hrăneşte cu insecte chiar și de 15-20 de ori mai mari decât ea. Astfel, o libelulă reprezintă un veritabil festin pentru micuţa plantă.

Turist: Este superb. Pur şi simplu fascinant. Când intri din lumea reală în interiorul craterului parcă te izbeşte diferenţa dintre aceste plante. 

Pe lângă roua cerului, în Tinov se găsesc şi câteva zeci de specii de plante de tundră, precum rozmarinul sălbatic, mesteacănul şi pinul pitic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri sociale » Roua Cerului, regina plantelor carnivore din România