Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Contre pe salariile românilor! Sindicatele avertizează că un milion de salariaţi au venituri mai mici, după transferul contribuţiilor

Este scandal din nou pe salariile românilor. După mai bine de jumătate de an de la Revoluţia Fiscală, sindicatele reaprind conflictul cu Guvernul.

de Redactia Observator

la 10.07.2018 , 22:23

Este scandal din nou pe salariile românilor. După mai bine de jumătate de an de la Revoluţia Fiscală, sindicatele reaprind conflictul cu Guvernul. Peste un milion de salariaţi, susţin acestea, au venituri mai mici chiar şi cu 20 la sută, după transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Ministerul Muncii susţine însă că sunt mai puţin de o sută de mii de români cu venituri mai mici ca în 2017. Iar motivul nu este, neaparat, Revoluţia Fiscală.

"Dacă toţi angajatorii din România ar fi fost corecţi şi nu ar fi speculat acest moment, ar fi însemnat să se modifice cele peste 6,5 milioane de contracte individuale de muncă", a explicat Dumitru Costin, președintele Blocul Naţional Sindical.

Dar nu s-a întâmplat asta. Doar jumătate dintre angajatorii din România au făcut transferul contribuţiilor, iar 24 la sută nu au făcut nicio modificare a contractelor de muncă, arată o analiză a celor de la BNS.

Vezi și

Pierderea netă variază între 1 la sută şi 20 la sută. Sunt salariaţi care au pierdut tot acest aşa-zis transfer, pentru că angajatorul le-a păstrat acelaşi salariu brut.

"Aceste salarii ar fi trebuit să crească la brut cu aproximativ 20 la sută, astfel încât să compenseze această schimbare de filosofie în taxare", susține Dumitru Costin.

Din păcate, unii dintre angajatori nu au ţinut cont de această recomandare, iar alţii au compensat prin bonusuri, însă acestea nu se iau în considerare de bănci, la acordarea creditelor.

BNS susţine că scăderile s-au simţit preponderent în domeniile auto, telecomunicaţii şi servicii, dar sunt şi patronate care contrazic sindicatele.

Ministerul Muncii spune că sunt doar 880 de mii de patroni care nu au modificat contractele salariaţilor în Revisal. Unii au compensat prin bonusuri la salarii. La polul opus, aproape 77 de mii au înregistrat salarii mai mici sau egale cu cele din 2017.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Contre pe salariile românilor! Sindicatele avertizează că un milion de salariaţi au venituri mai mici, după transferul contribuţiilor