Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sărbătoare 2 martie 2024. Cine au fost Sfinţii Teodot, Nicolae Planas şi Ioachim din Itachi

Sâmbătă, 2 martie 2024, românii îi prăznuiesc pe Sfinţii Teodot, Nicolae Planas şi Ioachim din Itachi, sfinţi cu care românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 01.03.2024 , 11:18

Pe 2 martie sunt prăznuiţi Sfinţii Teodot, Nicolae Planas şi Ioachim din Itachi Pe 2 martie sunt prăznuiţi Sfinţii Teodot, Nicolae Planas şi Ioachim din Itachi - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Pe 2 martie sunt prăznuiţi Sfinţii Teodot, Nicolae Planas şi Ioachim din Itachi.

Sfântul Teodot s-a născut în Galatia (Asia Mică) şi a fost episcop al cetăţii Cirene din Cipru. S-a remarcat în perioada împăratului Liciniu (311-324), când le cerea păgânilor să se închine lui Hristos, deşi împăratul îi persecuta pe creştini pentru că nu aduceau jertfe zeilor.

Conform crestinortodox.ro, Sfântul Teodot a fost întemniţat şi supus la diverse chinuri, pentru că nu s-a lepădat de Hristos. Văzând cu câtă răbdare îndură chinurile Sfântul Teodot, mulţi au primit credinţa în Hristos.

Sfântul Teodot a fost eliberat în vremea Sfântului Constantin cel Mare şi a trecut la cele veşnice în 326.

Articolul continuă după reclamă

Sfântul Nicolae Planas a trecut la cele veşnice în 1932. A fost ocrotitorul celor căsătoriţi, iar viaţa sa a fost caracterizată de jertfă. A fost cunoscut drept ocrotitor al celor căsătoriţi pentru că multe familii şi-au dobândit liniştea prin rugăciunile către sfânt.

Pe acelaşi subiect

Se consideră că, prin rugăciunile către Sfântul Nicolae Planas, cei căsătoriţi aveau credinţa că găsesc puterea necesară pentru a birui ispitele.

Sursa amintită precizează că pe 2 martie este prăznuit şi Sfântul Ioachim din Itachi. Interesant este că Sfântul Ioachim din Itachi este prăznuit de două ori pe an, respectiv pe 2 martie, ziua trecerii lui la Domnul, dar şi pe 23 mai, ziua mutării sfintelor sale moaşte.

Sfântul Ioachim Papulachis s-a născut în 1786, la Kalivia, Grecia, şi a avut o copilărie grea. Mama lui a murit, când el era încă foarte mic, iar tatăl său s-a recăsătorit cu o femeie dură, care îl pedepsea şi îl tortura în mod constant pe micul Ioan, acesta fiind numele de naştere al sfântului.

Copilăria grea pe care a avut-o l-a împins pe Sfântul Ioachim din Itachi să ia calea călugăriei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Sărbătoare 2 martie 2024. Cine au fost Sfinţii Teodot, Nicolae Planas şi Ioachim din Itachi