Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 29 martie 2024. Cine a fost Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor

Vineri, 29 martie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor, sfânt cu care, în general, românii sunt mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 28.03.2024, 07:55

Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor, este prăznuit pe 29 martie
Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor, este prăznuit pe 29 martie - doxologia.ro
  • Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor, este prăznuit pe 29 martie.

Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor, s-a remarcat pe perioada împăratului Constantin cel Mare (306-337), când a distrus mai multe temple păgâne şi a zidit, în locul lor, biserici.

Conform crestinortodox.ro, ulterior, însă, când pe tron a urcat împăratul păgân Iulian Apostatul (361-363), episcopul Marcu a fost supus la numeroase chinuri.

Suferinţele Sfântului Mucenic Marcu au fost menţionate, în scrierile lor, de Sfântul Grigorie Teologul şi de Fericitul Teodorit. Aceştia au precizat că Sfântul Mucenic Marcu a fost biciuit, batjocorit, defăimat, târât pe străzile cetăţii, i-au fost tăiate urechile şi a fost dezbrăcat, uns cu miere şi legat de un copac, astfel încât să fie ucis de veninul insectelor.

Însă, Sfântul Mucenic Marcu a îndurat toate chinurile fără jeluire, iar răbdarea lui i-a impresionat puternic pe cetăţenii oraşului. Astfel, mulţi păgâni au primit credinţa în Hristos.

Se spune că torţionarii Sfântului Mucenic Marcu erau atât de sălbăticiţi încât i-au sfâşiat acestuia măruntaiele cu dinţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 29 martie 2024. Cine a fost Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor