Antena Meniu Search
x

Saschiz, satul din inima Transilvaniei aflat în patrimoniul UNESCO, pustiu

Saschiz, satul din inima Transilvaniei aflat în patrimoniul UNESCO, vizitat cândva de zeci de mii de turişti, acum este pustiu. Pe străzile odinioară pline de străini veniţi din toate colţurile lumii bate vântul. Rar mai vezi câte o căruţă sau un localnic.

de Redactia Observator

la 06.05.2020, 17:30

Vezi și
  • Sătenii şi-au transformat casele în pensiuni.
  • Toţi au luat măsuri speciale pentru turişti.

Pe uliţele satului Sachiz pline cândva de turişti veniţi din toate colţurile lumii, acum rar dacă mai vezi câte un localnic. Casele vechi de secole transformate de săteni în pensiuni pentru oaspeţii de peste hotare, sunt acum pustii.

Localncii care îşi dezvoltarseră o adevărată afacere din turism, acum sunt nevoiţi să trăiască doar din agricultură. Se pregătesc totuşi în speranţa că poate, în curând, vor avea din nou turişti.

Iohann Schasser, proprietar pensiune: Trebuie încet să ne orientăm spre alte soluții să uităm de varianta de turism de masă pentru o perioadă. Avem spațiu suficient se pot pune și în curte mese. Mereu trebuie să ne reorietăm la numărul de cazări. Câți oameni avem, atâtea locuri ar trebui să ai şi afară și înăuntru, și să păstrezi distanță.

Sătenii care şi-au transformat casele în pensiuni sunt nevoiţi acum să se redapteze vremurilor în care trăim. Aşa că toţi au luat măsuri speciale, în aşa fel încât să fie respectate restricţiile impuse de ordonaţele militare.

Ioana Bejan, proprietar pensiune localitatea Cloașterf: Suntem una dintre pensiunile care au foarte multe opţiuni în sensul ăsta, avem curte imensă, spațiu, putem să servim masa, chiar aici pe pajiște. Camerele toate au ieșire afară, iar turiștii nu sunt obligați să interacționeze unii cu alții.

Mica aşezare din inima Transilvaniei, care are doar 2.000 de locuitori este plină de istorie. Cetatea Veche care veghează asupra satului te face să te întorci în timp cu secole în urmă, la fel ca şi biserica evanghelică din localitate.

Pe lângă peisajul sălbatic, de o frumuseţe care îţi taie răsuflarea, turiştii pot face diverse activităţi în natură.

Ovidiu Şoaită, primar comuna Saschiz: Avem tot felul de trasee cu biclete, cu vizite la stâne, plimbări cu trăsura. Acum anul ăsta suntem influenţaţi de lucrarile care sunt în execuţie- restaurarea cetăţii- dar e finalizată biserica evanghelica, turnul cu ceas. Acest tip de turism prin natura lui confera şi asigura aceea distanţă socială necesară.

În localitate, de curând, a fost amenajat şi un camping. O alternativă de cazare în această perioadă.

Florentina Calugar, proprietar camping în comuna Saschiz: Specificul la camping e ca terenurile pe care se așează corturile sau rulotele sunt parcelate, sunt delimitate între ele şi din punct de vedere al distanțării fizice există, probabil, o siguranță mai mare pentru cei care caută așa ceva. Da, e o alternativă.

Anul trecut localitatea a fost vizitată de peste 50 de mii de turişti, majoritatea străini. Acum, localnicii nu mai trag speranţe că vor avea turişti de peste hotare, însă speră că măcar vor veni cei din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Saschiz, satul din inima Transilvaniei aflat în patrimoniul UNESCO, pustiu