Fundata, satul de munte cu cel mai curat aer din România (Video)
La câţiva zeci de kilometri distanţă de agitaţia de pe Valea Prahovei, satele de munte îşi răsplătesc vizitatorii cu frumuseţea sălbatică a locului. În comuna Fundata, din inima Transilvaniei, îţi fură ochii la tot pasul arhitectura caselor din lemn vechi de sute de ani.
La câţiva zeci de kilometri distanţă de agitaţia de pe Valea Prahovei, satele de munte îşi răsplătesc vizitatorii cu frumuseţea sălbatică a locului. În comuna Fundata, din inima Transilvaniei, îţi fură ochii la tot pasul arhitectura caselor din lemn vechi de sute de ani. Dar şi obiceiurile pe care localnicii se încăpăţânează să le păstreze vii. Turiştii le descoperă cu uimire frumuseţea, iar străinii le asemuiesc cu staţiunile cochete din Alpi.
Lângă poteca ce uneşte satele Fundata şi Moeciu de Sus, se află o casă veche cu şiţă pe acoperiş, construită acum 140 de ani. Familia Stoian a transformat-o într-un muzeu etnografic care adăposteşte o mulțime de costume populare, bancnote şi obiecte de ţesut, toate nepreţuite.
Şi acum, ca şi atunci, localnicii au aceleaşi îndeletniciri: strânsul fânului şi creşterea animalelor. O viaţă simplă la care vor să ia parte tot mai mulţi turişti străini.
- Reacţia unui român care a făcut baie în mare în luna ianuarie. Apa are doar 7 grade
- Turist din Ungaria, fascinat de un loc din România. "În fiecare an vin aici"
- Surpriza plăcută de care au avut parte turiştii din Poiana Braşov, în ultima zi de minivacanţă: "A fost perfect!"
- Un nou record nedorit în istoria Salvamont. Au fost înregistrate 187 de apeluri de urgenţă într-o singură zi;...
- Experiment Observator: Cât de mult se aglomerează șoseaua dintre Brașov și Sinaia, în 4 ore
E fix ce caută străinii în aceste sate de munte aflate la nici 20 de kilometri de Bran, într-un peisaj ca în Alpi.
Laurent Jouault este un francez pasionat de fotografie care şi-a părăsit ţara, în 2011, pentru a-şi deschide în satul Moieciu un muzeu-atelier. Pe pereţii săi sunt expuse fotografii, dar şi 120 de aparate foto vechi, toate funcţionale.
Cel mai bun mod de a admira frumuseţile locului este plimbarea cu căruţa. O cameră dublă la pensiunile din zonă costă 150 de lei, însă şi localnicii se declară oricând bucuroşi de oaspeţi.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰