Antena Meniu Search
x

Video Povestea unui obicei străvechi: Colindatul cu Turca în prag de Crăciun, tradiția dusă mai departe de tineri

Colindatul este una dintre cele mai frumoase tradiții de Crăciun. La fel au spus și feciorii unei cete dintr-un sat al țării Oltului, care au ieșit să vestească Nașterea Domnului. Și nu oricum, ci printr-un joc numit țurca, un obicei de un farmec aparte care se ține la Cuciulata de degenrații întregi.

de Redactia Observator

la 24.12.2022, 10:53

Vezi și

Feciorii şi-au îmbrăcat costumele tradiționale și au mers la gazdele din sat, să joace Turca, obicei transmis din generaţie în generaţie. Florin Stroe are 32 de ani și este turcașul cetei de feciori din Cuciulata. El este cel care poartă în joc turca, adică masca în formă de animal şi împodobită cu panglici colorate şi iederă.

Florin Stroie, turcaș: Când intră băieţii la colindat, ei colindă şi în acest timp eu mă aşez în mijlocul lor, după ce termină ei colinda, îmi cântă brâul turcii.

Ce rol are fiecare membru al cetei

Brâul turcii este un joc cu mişcări repezi şi ritmice. Tradiţia spune că, pe perioada dansului, turca trebuie izbită cu băţul în pământ. Ceata de turcaşi are zece feciori şi este condusă de un vătaf. Fiecare membru are rolul său foarte bine stabilit.

Avem trei căpetenii ca să zic aşa, ghiroul, corocalul şi câşmarul. Ghiroul strânge banii corocalul strânge colacii şi carnea şi câşmarul rachiul”, a spus un membru al cetei. Obiceiul vechi este readus la viaţă în fiecare an de membrii comunităţii.

Alina Mandai, consilier muzeu: Majoritatea sunt studenţi vin acasă în weekend şi ţin cu sfinţenie obiceiul pentru că trebuie să îşi înveţe colindele, trebuie să coas turca, trebuie să înveţe să o joace turcaşul...

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Povestea unui obicei străvechi: Colindatul cu Turca în prag de Crăciun, tradiția dusă mai departe de tineri