Satul Manastur, casa pentru alte 13 familii de straini
Au dat asfaltul si viata de oras pe linistea satului romanesc. Pentru 13 familii de italieni, englezi, olandezi si francezi Manasturul Romanesc, un sat din Cluj, a devenit de ani buni "acasa".
Satenii din Manastur ii spun Ioana. O cheama de fapt Joan Sivell, are 60 de ani si de mai bine de opt ani le este vecina. A venit in Romania intr-o excursie si nu mai plecat. “Mi-a placut foarte mult tara. Era frumoasa, linistita si oamenii erau foarte prietenosi”, a spus femeia.
Asa ca si-a cumparat o casa cu gradina. A invatat sa cultive pamantul si sa manance sanatos. Din propria recolta. "Am o sera in gradina. Si asta este prioritatea pentru moment. Este destul de greu iarna. Am renuntat la calculatoare, am o tableta”, a adugat Joan Sivell. Si nu a regretat nimic. In Romania, si-a gasit marea iubire. Pe Mircea.
La doi pasi de casa lor, e gospodaria lui Robert, un fracez de 64 de ani, care si-a lasat in Franta sotia si copiii si s-a mutat, in urma cu trei ani, la Manastur. “Prietenii mei m-au ajutat sa descopar Romania. Stilul romanesc. Apoi, cand m-am retras din activitate, cand m-am pensionat, am vizitat si am vazut ca e casa de vanzare si am cumparat-o”, a explicat Robert Hacard.
Cu pensia pe care o primeste din Franta, Robert si-a cumparat si o Dacie. Nu e noua, dar merge. E fericit la Manastur. Traieste modest, dar nu-si doreste mai mult. Nu ar schimba locul pentru nimic in lume.
Satul Manastur a devenit casa pentru alte 13 familii de straini. Chiar daca are apa, dar nu si canalizare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰