Video Scandal în terasele acoperite și încălzite. Autoritățile au modificat definiția spațiului închis
De Luni spunem adio teraselor închise. Guvernul a declarat război patronilor care şi-au înconjurat mesele din exterior cu panouri şi au sperat că vor putea continua activitatea. În timp ce oficialii spun că managerii localurilor vor să fenteze legea, mediul de afaceri se plânge că sute de firme vor fi nevoite să se închidă şi mii de angajaţi vor ajunge şomeri.
- Autoritățile spun că managerii localurilor au încercat să fenteze legea
- Cei din Horeca spun că altfel vor fi nevoiți să închidă
Polițist: Există patru pereţi şi acoperişul a fost tras acum. Aveţi 10 minute la dispoziţie. Vorbesc pentru clienţi acum. Alegeţi una din două variante: ori mergeţi la mesele de afară ori vă achitaţi nota de plată şi părăsiţi locaţia.
Sunt imagini filmate la o cafenea din Bucureşti. Terasa este acoperită şi înconjurată de pereţi din sticlă. Practic, servirea se face într-un spaţiu închis, lucru interzis în Capitală, unde rata de infectare a ajuns la aproape 5 cazuri la o mie de locuitori.
Unii patroni au renunţat la afaceri după ce vremea nu a mai fost prielnică servirii pe terase, dar alţii au sperat că dacă nu desfăşoară activitatea comercială în interiorul unei clădiri mai pot continua. Tocmai din acest motiv, în ultima şedinţă de Guvern, autorităţile au modificat definiţia spaţiului închis.
Raed Arafat: Unele terase chiar daca ele sunt in afara spatiului inchis, au devenit si ele inchise. s-a pus sticla, diferite tipuri de pereti, dar ele devin spatii inchise. Un spatiu inchis este cel care are un acoperis si doua laturi.
Valentin Stan, reporter Observator: Un alt artificiu al patronilor de localuri il reprezinta astfel de structuri. Desi in teorie ele nu se incadreaza la terasele inchise pentru ca nu au nici pereti si nici acoperis, in practica si ele vor disparea de luni, pentru ca sunt considerate spatii inchise, iar inauntru pot sa intre chiar si 10 persoane.
Un singur astfel de igluu costă cel puţin 8.500 de lei, iar un încălzitor de mici dimensiuni, circa 500. Unii manageri au investit serios în speranţa că terasele încălzite le vor salva afacerea.
Reprezentat terasă: Undeva la 30.000 de euro. În afara de plasticul asta trebuie sa ai un sistem de incalzire, trebuie sa ai centrale, termostate. Nu pui niste plastice si atat. Cum ne afecteaza? Cum sa ne afecteze... Închidem. Mai mult de atat ce sa ne afecteze. Am inchis. Le-a reusit si de data asta.
Dragoş Panait, manager restaurant: Fiecare operator de Horeca încearca sa gaseasca formule ca sa supravietuiasca pe noua formula. Înseamna o terasa care sa fie ori supraincalzita, ceea ce inseamna consum foarte mare si nu mai stii cat de rentabil este sa tii terasa deschisa.
Pentru că temperatura a fost cât de cât ridicată, bucureştenii au profitat de ultima zi în care astfel de terase sunt deschise. Zona de nord a Capitalei de exemplu a fost plină. Clienţii sunt la fel de dezamăgiţi precum patroni.
De luni controalele poliţiştilor vor fi tot mai dese, iar managerii localurilor care nu respectă noile reguli pot fi amendaţi cu până la 10.000 de lei. Şi săptămâna aceasta au fost controale în toată ţara. Poliţiştii au dat peste o mie de amenzi patronilor de restaurante, terase sau fast-fooduri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰