Scandalul banilor din Educaţie, fără de sfârşit
După sărbători, dascălii s-au trezit cu portofelele goale. Nu şi-au luat salariile şi nici nu le vor lua foarte repede. Explicaţia e simplă: s-a modificat codul fiscal.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
În imagini este profesoara Ionescu. La fel ca alte câteva zeci de mii de profesori, se loveşte zilele acestea de o mare problemă: nu şi-a luat salariul şi trebuie să aştepte până când sute de hârtii vor fi completate pentru ca banii din bugetul statului să ajungă în conturile şcolilor.
Acum o săptămână era zi de salariu în Învăţământ. Dar, în mai toate şcolile, directorii au anunţat că banii nu pot fi viraţi pentru că actele îngreunează procedura. Aşa că fiecare s-a descurcat cum a putut.
De anul acesta, birocraţia a înflorit. Spre exemplu, într-o şcoală, pentru 40 de profesori, se completează aproape 200 de ordine de plată. Adică în medie 50 de hârtii pentru un salariu.
Şi asta dacă profesorul predă la o şcoală generală. La liceu.
Cu alte cuvinte, administraţia şcolii a procedat ca şcolarul - a rezolvat totul pe ultima sută de metri. Mai mult, Ministerului de Finanţe susţine că noile reguli vor ţine cheltuielile sub control.
După vechea formulă nu se putea ţine evidenţa cheltuielilor la trezorerie pentru ca, de multe ori, angajatii institutiilor treceau pe hartie ce aveau ei chef, cum aveau ei chef.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰