Antena Meniu Search
x

Schimbare în spitale! Vor să dea jos ANTENELE de pe clădiri

Aproape că nu există bloc care să nu geamă sub greutatea antenelor GSM ale companiilor de telefonie mobilă. Mai nou, tehnologia a trecut în curtea şcolilor, grădiniţelor şi a spitalelor, lucru care a determinat autorităţile să spună “stop”!

Aproape că nu există bloc care să nu geamă sub greutatea antenelor GSM ale companiilor de telefonie mobilă. Mai nou, tehnologia a trecut în curtea şcolilor, grădiniţelor şi a spitalelor, lucru care a determinat autorităţile să spună “stop”!

Deputatul liberal Diana Tuşa susţine că antenele sunt extrem de periculoase, motiv pentru care a depus la Parlament o iniţiativă legislativă prin care cere să se interzică amplasarea antenelor de telecomunicaţii la o distanţă mai mică 500 de metri de şcoli, spitale, cămine de bătrâni.

“În contextul în care în România avem cea mai permisivă legislaţie din lume privind instalarea reţelelor de comunicaţie electronice şi a elementelor de infrastructură aferente susţinerii acestora, consider că este necesară introducerea unei prevederi care să impună obligativitatea asigurării unei distanţe minime - 500 de metri între unităţile de învăţământ, unităţile medicale, centrele de plasament, centrele de bătrâni şi toate dispozitivele de comunicaţii electromagnetice care realizează procesarea şi transportul semnalelor prin suport electromagnetic”, a afirmat Tuşa, potrivit Libertatea.ro.

Aceasta spune că legislaţia din România nu prevede nimic în ceea ce priveşte protecţia copiilor şi a bătrânilor, iar “companiile de telecomunicaţii îşi pun antenele unde doresc ele şi nici măcar nu informează populaţia despre efectele asupra sănătăţii”.

“Singura recomandare pe care experţii o dau în acest caz (...) este lipirea de folii de protecţie transparente pe zonele vitrate şi vopsirea cu vopsea de protecţie contra radiaţiilor de înaltă frecvenţă pe zonele opace. Gândiţi-vă că un bolnav stă tot timpul într-un spital, iar un copil, pornind de la grădiniţă până la clasa a XII-a, stă între şase şi opt ore pe zi în acea unitate”, a precizat Tuşa.

Medicul deputat Tudor Ciuhodaru crede că este mai uşor să previi decât să tratezi, fapt pentru care spune că aceste antene ar trebui amplasate cât mai departe de şcoli, grădiniţe sau spitale, însă nu ar trebui să ne îngrijorăm foarte tare: “Oamenii sunt îngrijoraţi de efectele pe care le poate cauza expunerea la aceste radiaţii neionizante, mai ales că sunt pacienţi care locuiesc în vecinătatea staţiilor de emisie-recepţie de telefonie mobilă care acuză modificări neurovegetative, precum durerile de cap, oboseală marcată, tulburări de somn, insomnie sau hipersomnie, tulburări ale dispoziţiei, iritabilitate, tulburări de memorie şi atenţie, palpitaţii şi dispnee.

Alţii susţin că expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de radiaţii neionizante ar putea duce chiar cancer. Efectele potenţiale pe termen lung asupra sănătăţii al acestor tipuri de radiaţie neionizantă sunt încă investigate. Chiar dacă până acum nu a fost descoperit nici un mecanism biologic care să demonstreze că acestea pot provoca cancer, speculaţiile despre potenţialele riscuri asupra sănătăţii ale câmpurilor de radiofrecvenţă circulă fără nici o problemă”, susţine el.

Antenele produc tulburări cardiace şi nervoase

Radiaţiile emise de staţiile de emisie- recepţie pentru telefonia mobilă prezintă unele riscuri pentru sănătate, în special la copii şi bătrâni, arată un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România.

Conform datelor APC, oamenii care locuiesc în vecinătatea staţiilor de emisie-recepţie de telefonie mobilă prezintă tulburări ale somnului şi erupţii, dureri de cap, tulburări cardiace, insomnii, stări de oboseală avansată şi iritabilitate, pierderi de memorie şi tulburări ale sistemului cardiovascular, printre care se numără distonia neurocirculatorie, hipertensiunea şi presiunea arterială scăzută.

Operatorii de telefonie mobilă plătesc chirii pentru locurile unde îşi amplasează antenele. Aceştia încheie contracte cu asociaţiile de locatari, cu şcolile, grădiniţele sau alte instituţii unde pun antenele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Schimbare în spitale! Vor să dea jos ANTENELE de pe clădiri