Video Schimbare majoră pe piaţa muncii. După anii de pandemie, fenomenul "co-working" ia amploare: mulţi români fug de acasă pentru a lucra în oraş
Tot mai mulţi angajaţi români "fug" de acasă ca să lucreze în oraş. Spaţiile de co-working sunt din ce în ce mai căutate. Cu 10 euro pe zi oamenii găsesc linişte, fac economie de energie în propriile locuinţe, şi chiar întâlnesc parteneri de afaceri. Şi antreprenorii se îndreaptă spre aceste hub-uri pentru a scăpa de marile cheltuielile cu chiria sau amenjarea unui sediu.
În anii pandemiei, piaţa muncii s-a schimbat din temelii. De la munca de acasă s-a trecut la cea in sistem hibrid, o combinaţie între lucrul de acasă şi cel de la birou. Acum, atât angajaţii cât şi patronii pariază pe flexibilitate. Aşa au apărut spaţiile de co-working, cafenele sau restaurante unde oamenii se duc să lucreze. Pentru a nu se trezi cu tineri care ocupă toată ziua o masă, în anumite localuri se menţionează în mod expres că laptopurile sunt interzise.
Angajaţii care plătesc pe cont propriu o zi de muncă în oraş
Dacă în 2017 Capitala avea doar 2-3 spaţii de co-working, acum numărul lor a se apropie de 40. Alte 30 sunt răspândite în ţară, în oraşele mari. "Cum a evoluat spaţiul?! Am pornit cu un etaj şi acum avem 5 doar aici. Majoritatea companiilor mari aveau nişte birouri imense închiriate, unde oamenii nu se mai duc pentru că au prins gustul de work remotely. Oamenii au copii şi atunci e complicat să lucrezi de acasă", a declarat Adriana Dumitrof - reprezentant spaţiu co-working.
Elena a muncit şi de la birou, şi de acasă. Abia acum crede că a găsit un echilibru. "Spaţiul de aici m-a ajutat foarte mult. Avantajele pentru mine erau foarte clare: îmi plăcea să vin într-un spaţiu în care să socializez puţin, dar să mă focusez pe ce am de făcut, să am parte de un spaţiu de şedinţe", a declarat Elena - manager dezvoltare. În aceste spaţii se întâlnesc angajaţi ai marilor corporaţii, dar şi freelanceri sau anteprenori din domenii, oraşe şi ţări diferite. Alexandre este francez, trăieşte în Israel şi călătoreşte mult. Cum poate lucra de oriunde, săptămâna acesta a ales România, unde şi-a închiriat un birou timp de câteva zile.
"De fiecare dată când plecăm în străinătate încercăm să găsim un spaţiu de co-working cool. Co-working versus munca dintr-o cameră de hotel, spre exemplu. În co-working chiar ai un spaţiu unde simţi că munceşti, e o atmosferă de muncă, oamenii sunt serioşi, simţi că trebuie să fii productiv", a declarat Alexandre - inginer software. Pentru multe firme închirerea unui birou în sistem coworking mult mai rentabilă decât închirierea unui sediu. Preţurile sunt mai mici, între 500 şi 1.000 de lei metrul pătrat şi în plus nu mai au grija facturilor. Angajaţii care plătesc pe cont propriu o zi de muncă în oraş scot din buzunar între 10 şi 20 de euro. Abonamentele se ridică la câteva sute de euro pe lună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰