Video

Şcoală desfiinţată din lipsă de bani: Copiii, obligaţi să meargă nouă kilometri la o altă unitate de învăţământ

De Mihai Leder.
Publicat: 26.02.2021, 17:12.
Actualizat: 26.02.2021, 17:12

Învăţământul românesc lovit de pandemie primeşte lovitură după lovitură. Banii sunt principala problemă.

În Bistriţa Năsăud părinţii mai multor elevi s-au revoltat după ce au aflat că dascălii copiilor nu vor mai fi plătiţi, iar şcoala va fi desfiinţată. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că cei mici trebuie să facă naveta nouă kilometri ca să ajungă la o altă şcoală.

În satul Alunişul, şcoala a fost modernizată acum patru ani. Aici învaţă 10 copii, iar din toamnă ar fi trebuit să mai vină alţi trei. Planurile însă s-au schimbat, iar asta i-a scos în stradă pe oameni.

"Aceste patru clase vrem să rămîie aici"

"Măcar 1-4 să rămână aici, şcoala e reînnoită totu-i făcut"

"De ce să se desfiinţeze dacă sunt copii? E greu de venit până aici, darămite până-n Zagra!"

"Noi nu avem nicio încredere ca să aducem un copilaş de 6 ani în clasa 0 să îl urcăm pe autobuz", spun părinţii.

Cristina Cosma, învăţătoare: "Gândindu-mă la ei, că vin de departe, de pe dealuri, vin în cizmuliţe, aici se schimbă".

Derogare în an electoral

La fel de îngrijorat de viitorul şcolii este şi primarul comunei.

Buscoi Nicolae Eugen, primar Zagra: "Sper că autorităţile, inspectoratul şcolar să găsească fondurile necesare ca să putem ţine această şcoală".

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi oamenii din satul Suplai. În toamna anului trecut, părinţii în frunte cu primarul au obţinut o derogare de la însuşi ministrul Educaţiei. Era însă an electoral....

Viorel Feldrihan, directorul şcolii: "A zis du-te acasă şi refă normarea. Cu cât domnu' inspector general? Zice, măcar patru norme să reduci, până la 40".

Hotărâre a consiliului de administraţie al şcolii

De cealaltă parte, inspectorul şcolar general spune că este o hotărâre a consiliului de administraţie al şcolii şi el respectă actele normative.

Mihai Mureşan, inspectoratul general ISJ Bistriţa-Năsăud: "Dumneavoastră aveţi impresia că eu am făcut de când sunt aici legi? Din punctul de vedere al Inspectoratului şcolar nu este absolut nicio problemă. S-a respectat întru totul procedura de încadrare",

În cazul în care cele două unităţi de învăţământ se vor desfiinţa, oamenii sunt deciși să nu își mai lase copiii la școală.

Citeşte şi: Scandal la Şcoala Centrală: Profesor de fizică, în lenjerie intimă la un curs online

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.