Antena Meniu Search
x

Seceta a crescut preţul hribilor sălbatici

Hribii sălbatici sunt o raritate râvnită de culegătorii din întraga ţară, în această perioadă. Din cauza secetei, ciupercile se găsesc în cantităţi mai mici, însă cererea este una uriaşă. Din păcate însă delicatesele nu rămân pe piaţa de la noi. Hribii ajung la export.

de Redactia Observator

la 25.11.2019, 19:25

Vezi și

Hribii sălbatici sunt o raritate râvnită de culegătorii din întraga ţară, în această perioadă. Din cauza secetei, ciupercile se găsesc în cantităţi mai mici, însă cererea este una uriaşă. Din păcate însă delicatesele nu rămân pe piaţa de la noi. Hribii ajung la export, unde îşi găsesc locul în bucătăriile restaurantelor de lux.

Culegătorii mai au timp până la venirea iernii să ajungă la comorile care cresc în păduri. Mai puţin consumaţi în România, hribii sălbatici sunt o marfă de preţ în străinătate. 

Un culegător ne spune că "hribul ăsta e congelat cu azot. E congelată bucată cu bucată. Fără blocuri de gheaţă".

Cei congelaţi sau uscaţi se vând cel mai scump la centrele de colectare. Mai exact, cu 75 de lei kilogramul. Preţul a crescut faţă de anul trecut din cauza secetei care a afectat creşterea ciupercilor.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

80 la sută din producţia autohtonă ajunge anual în Italia, unde hribii sau funghi porcinii - cum se numesc acolo - se folosesc în reţetele de paste şi pizza. La noi, hribii se combină cu ceapa. Pentru oamenii muntelui, ciupercile sunt un ingredient pentru tocană.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Chef Nina Rus a crescut la munte, iar tocana de hribi este pentru ea una dintre reţetele copilăriei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Dacă în primele zece minute usturoiul îşi schimbă culoarea înseamnă că o ciupercă otrăvitoare s-a strecurat printre cele bune. Pentru că reţeta este una de post, smântâna dragă ardelenilor nu are ce căuta în tocană, dar nici condimentul vedetă al regiunii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Şi hribii proaspeţi ajung la export. De aceea sunt mai greu de găsit în pieţe, deşi este perioada lor. 

Străinii plătesc 12 euro pentru un kilogram, de trei ori mai mult decât costă aici. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Seceta a crescut preţul hribilor sălbatici