Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Secretele celor mai buni cârnați de casă

Un Crăciun fără friptură de porc parcă nu e chiar Crăciun. E valabil şi în cazul cârnaţilor. Fie că îi luăm direct din fabrică sau de la prieteni-gospodari, cu condimente sau fără, să fie cârnaţi pe masă, asta contează.

de Redactia Observator

la 15.12.2018 , 22:29

Un Crăciun fără friptură de porc parcă nu e chiar Crăciun. E valabil şi în cazul cârnaţilor. Fie că îi luăm direct din fabrică sau de la prieteni-gospodari, cu condimente sau fără, să fie cârnaţi pe masă, asta contează.

A obosit deja tot zdrobind la usturoi. Dar... n-are de ales. Este ingredientul de bază al cârnaţilor de Muscel pe care domnul Puiu îi pregăteşte an de an. Îi ies atât de buni, încât toată lumea îi vrea şi îi cere. Până de Crăciun, gospodarul trebuie să transforme 50 de kilograme de carne în cârnaţi, ca să îi mulţumească pe toţi, rude şi prieteni.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vezi și

Carnea de porc tocată o condimentează doar cu sare şi piper. Usturoiul zdrobit se amestecă cu apă înainte să fie adăugat în compoziţie. Este secretul gustului pentru care argeşeanul a devenit faimos. 

Dacă în Muntenia, gospodarii preferă o reţetă cât mai simplă, în alte părţi oamenii nu se tem să pună condimente în amestec. 

Cimbrul este ingredientul preferat în Ardeal, unde cârnaţii se umplu neapărat şi cu slănină. În Moldova, carnea de porc se amestecă în părţi egale cu cea de vită. Oamenii pun şi apă rece în umplutură, ca să o facă mai fragedă. În Oltenia, carnea tocată de porc se piperează bine şi se leagă cu zeamă de oase. Iar în Dobrogea, carnea nu se toacă la maşină, ci după moda veche, cu satârul, ceea ce face cârnatul mai consistent.

Este agitaţie mare şi în fabrici, în această perioadă. Din utilaje ies, zilnic, kilometri întregi de cârnaţi.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În Harghita, în schimb, cel mai căutat este cârnatul secuiesc, condimentat bine cu paprika iute.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Sandor Szekley Margit, directoarea unei fabrici de mezeluri: Lucrăm trei-patru ore mai mult zilnic ca să facem faţă pentru comenzi, că în perioada asta de dublează comenzile, în general.

Şi cârnaţii din carne de vânat sunt din ce în ce mai... vânaţi de clienţi. Ca să-i mulţumească, fabricile încearcă să respecte cât mai mult reţetele tradiţionale.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Secretele celor mai buni cârnați de casă