Video Secretele gospodarilor. Cum se prepară șoriciul după o rețetă din bunici
Cum Ignatul pică anul acesta luni, mulţi gospodari au sacrificat porcul în weekend. Tocmai bine, e timp suficient pentru a marina carnea, a afuma cârnaţii şi a pregăti toate bunătăţile tradiţionale. Bărbaţii s-au ocupat de pârjolit şoriciul, în timp ce gospodinele se organizează: toate preparatele trebuie să fie gata pentru masa de Crăciun.
Şoriciul iese gustos doar după o rețetă strictă, ştiută de la bunici. După ce se spală cu apă fierbinte, se pune sare apoi se învelește cu o pătură.
Florin Rață, fermier: După ce l-am asomat, l-am îmbrăcat cu puţine paie şi îl încălzim puţin, adică îi dăm foc.
Bogdan, băiatul cel mare al fermierului, nu scapă niciun detaliu.
Bogdan Rață: Se poate pune usturoi, cimbru, sare, piper. Carnea ar trebui lăsată la copaie cam vreo două zile, până îşi trage sucul, se pune şi nişte vin.
- Fermierii, obligați prin lege să schimbe meniul porcilor și să intre în coteț cu botoșei. ”Aștia care fac...
- Porci sacrificaţi mai devreme, de teama pestei porcine într-o comună din Mureş: "Decât aşa, să vină cineva...
- Ultima pictură a porcului Pigcasso s-a vândut la un preț record. Un german a plătit o sumă uriașă pentru...
Cine e gospodar, are și o afumătoare în curte pentru cele mai delicioase "porcării".
Florin Rață, fermier: Distanţa de unde se face focul până la afumătoare e cam un metru şi jumătate.
Cine nu poate tăia porcul în bătătură, poate cumpăra din târg, direct de la crescători. Direcția Sanitar Veterinară și Poliția au controlat comercianții și s-au asigurat că respectă toate obligaţiile. Pot vinde doar dacă au autorizație de la DSV, dar și de la primărie, cu un test de trichină obligatoriu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰