Antena Meniu Search
x

Video Secretul bine păstrat din centrul Braşovului. Un seif misterios rămâne închis, după 25 de ani de uitare: nicio cheie nu s-a potrivit

Perla Braşovului şi-a recăpătat frumuseţea şi culoarea. Banca Săsească, una dintre cele mai impresionante clădiri din centrul istoric al Brașovului, a fost restaurată şi redeschisă publicului după un sfert de secol petrecut în întuneric şi paragină. Imobilul se va transforma dintr-o casă a banilor, într-un loc al culturii. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 17.12.2022, 20:27

Vezi și

Jocurile de lumini şi dorinţa de a descoperi farmecul clădirii emblematice pentru oraş au atras zeci de vizitatori la fosta Bancă Săsească. De-acum înainte, locul va păstra altfel de valori: opere de artă.

Bancă Săsească, o clădire cu istorie în centrul oraşului Braşov

Casa a fost construită în urmă cu 116 ani şi a fost pe rând sediu de sucursală pentru Banca Națională Săsească, pentru Casa Generală de Economii, Societatea Națională de Electricitate şi Ministerul de Finanțe. După 1990, a devenit sediu Bancorex. Acum, se va numi Banca de cultură Apollonia, după celebra negustoare din secolul al XVI-lea, Apollonia Hirscher.

"Este, din punct de vedere geografic, așezat foarte bine acest hub cultural. În mijlocul orașului", spune Ioan Dimitriu, director Filarmonica Brașov. Monumentul a fost preluat de Primărie în 2011. Iar lucrările de reabilitare au început în 2018 și au costat 17 milioane de lei, bani din bugetul local. În noul centru cultural, oricine are acces gratuit la concerte și expoziții de artă. "Vrem să înființăm o nouă instituție de spectacole, fie că va fi așezământ cultural, fie că va fi o instituție de spectacole", a declarat Allen Coliban, primarul din Brașov.

Pe acelaşi subiect

Secretul bine păstrat din anii '90

La parter, un detaliu sporește șarmul şi misterul acestei clădiri de patrimoniu. Camera de tezaur a fostei Bănci Săsești a rămas ferecată încă de la închiderea Bancorex la sfârşitul anilor '90. Uşile masive ale încăperii de patru metri pătraţi au cifru, patru încuietori și două roți, pentru deblocarea mecanismelor.  

"Nu știm foarte multe despre acest seif, mai ales nu știm ce este în interiorul lui, pentru că nu am găsit cheile. Am contactat Banca Națională, au venit cu un set de chei. Din păcate, nu s-a potrivit niciuna dintre ele", povesteşte Radu Dascălu, consilier Primăria Brașov. Clădirea găzduieşte deja expoziţii de artă plastică şi fotografie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Secretul bine păstrat din centrul Braşovului. Un seif misterios rămâne închis, după 25 de ani de uitare: nicio cheie nu s-a potrivit