O secţie pentru tratarea marilor arşi a fost deschisă în Timişoara, la 4 ani de la Colectiv
Au trecut aproape 4 ani de la Colectiv, şi abia acum România are cinci paturi pentru pacienţii cu arsuri grave, care respectă toate standardele internaţionale. În total, ţara noastră poate trata simultan 16 bolnavi.
Au trecut aproape 4 ani de la Colectiv, şi abia acum România are cinci paturi pentru pacienţii cu arsuri grave, care respectă toate standardele internaţionale. În total, ţara noastră poate trata simultan 16 bolnavi. Mult mai puţin decât Belgia, de exemplu, care are 70 de locuri şi unde ajung adesea şi pacienţii români.
La aproape trei ani de când s-a început construcţia celui mai mare centru de mari arşi din România, la Timişoara, autorităţile deschid deocamdată uşile unei secţii de arşi dintr-un vechi spital.
În Capitală, Spitalul de Arşi tocmai a primit echipamente de ultimă generaţie pentru tratarea bolnavilor. Ar trebui însă ca întreg spitalul să fie mutat. Clădirea are peste 100 de ani.
Cinci pacienţi vor putea fi trataţi simultan aici. Până acum, din cauza numărului mare de bolnavi şi a locurilor puţine din spitale, România îşi trimitea bolnavii în străinătate. Chiar anul acesta, în aprilie, o fată de 25 de ani a fost trasnferată la spitalul Militar din Belgia, cu arsuri pe aproape 50% din suprafaţa corpului. Cu o populaţia aproape la jumătate faţă de cea a României, Belgia are 70 de locuri de mari arşi. România avea până astăzi doar 13.
Medicii de la Timişoara au fost şcoliţi în cele mai performante centre din lume pentru tratarea arsurilor din Franţa şi Belgia.
Ministrul Sănătăţii susţine că săptămâna viitoare alte cinci paturi pentru mari arşi vor fi disponibile la Iaşi.
România are în plan construirea a 4 centre pentru mari arşi cu bani de la Banca Mondială: la Timişoara, Iaşi,Târgu mureş şi Bucureşti. Lucrările vor începe însă abia spre sfârşitul anului 2020.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰