Video Sectorul 5 al Capitalei, mai rapid cu restricţiile. Timp de 10 ore, centrele comerciale au început programul mai târziu
Sectorul 5 al Capitalei a luat-o înainte cu restricţiile. Timp de 10 ore, mall-urile, terasele, pieţele şi magazinele au început programul mai târziu. Totul, la decizia primarului de sector care nu a ţinut cont de ce hotărâşte comitetului naţional sau Prefectura. Ilegal, spun specialiştii în drept. Orice persoană afectată ar putea acum să ceară daune primăriei de sector.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Reporter: La ce oră s-a deschis piaţa?
Comerciant: Dimineaţă la 7, conform noilor ordine. Trebuia să ne anunţe şi pe noi conducerea sau administrativul. Nici ei nu ştiu! Guvernul zice într-un fel, primăria în alt fel!
Aşa se traduce o luptă de jumătate de zi, între Prefectură şi primăria sectorului 5.
Decizia comitetului local pentru situaţii de urgenţă s-a aplicat imediat după miezul nopţii si a produs efecte preţ de 10 ore. După o discuţie între prefectul capitalei şi primarul sectorului 5, restricţiile au fost suspendate.
Însă nu suficient de repede încât să nu producă efecte. Cele mai afectate au fost pieţele, deschise cu două ore mai târziu.
Comerciant: Dimineaţa era cea mai mare vânzare. Până în ora 8 undeva la 100 de milioane.
În pierderi. Aşa s-au tradus noile reguli despre care prefectul spune că au fost impuse ilegal.
Alin Stoica, prefectul Capitalei: Este nelegală. Am avut o discuţie şi în dimineaţa aceasta. I-am explicat care sunt implicaţiile dumnealui. A înţeles şi a decis să retragă aceste decizii. Sunt convins că va avea o atitudine cooperantă de acum înainte.
Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 5: Eu am redus emitentul acestei autorizaţii. Am redus orarul de funcţionare pe o perioadă de 16 zile. Este dreptul meu. Orice dispoziţie care se dă şi este emisă de orice primar se informează prefectul, dar după ce s-a dat dispoziţie. Noi suntem legiuitorul suprem pe raza sectorului 5.
Însă legea spune altceva
Adrian Cuculis, avocat: Deciziile luate la nivel local nu pot fi mai importante decât cele luate la nivel municipal. Ar putea să facă obiectul unei acţiuni în instanţă.
Client: Posibil să fie o lipsă de comunicare între autorităţi.
Client: Cam dezorientaţi şi ne dezorientează si pe noi. Se schimbă de pe o zi pe alta şi iau decizii de pe o zi pe alta.
Client: Ar trebui să fie ori pentru toată lumea ori pentru nimeni, nu?
Nu este singurul caz. Primarul din Singureni a luat o decizia asemănătoare care a fost contestată. Instanţa de judecată a decis că este ilegală.
Adrian Cuculis, avocat: Pe de-o parte nu există un aviz al prefectului prin care să se constate că măsura este una legală, pe altă partea această măsură a fost luată cu încălcarea unor drepturi fundamentale. Un anumit sector nu poate să vină să facă notă discordantă mai ales că deciziile luate la nivel local nu pot fi mai importante decât cele luate la nivel municipal. Ar putea să facă obiectul unei acţiuni în instanţă. Dacă decizia respectivă a început să producă efecte, asta inseamna ca anumiti comercianti, anumite unităţi economice nu produc profit aşa cum ar fi produs în condiţiile în care nu ar fi existat acea dispozitie. Dacă va fi atacată în instanţă şi va fi anulată, toate beneficiile nerealizate şi toate daunele se vor îndrepta către primăria sectorului 5.
Alin Stoica, prefectul Capitalei: Toate drepturile şi libertăţile cetăţeneşti pot fi restrânse doar prin lege şi asta s-a statuat prin legea 55 din 2020 iar această lege a stabilit şi cadrul în care se pot lua anumite măsuri. A dat în competenţa Guvernului. În acest moment stabilirea unui alt program decât cel care este prevăzut de hotărârea de Guvern 193 este nelegal. Noi nu vom lua măsuri acum împotriva sectorului 5. Am fi luat în cazul în care nu s-ar fi conformat.
La nivelul municipiului București se constituie, sub conducerea prefectului, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență. La nivelul județelor se constituie, sub conducerea prefecților, comitete județene pentru situații de urgență, denumite în continuare comitete județene.
La nivelul municipiilor, orașelor, sectoarelor municipiului București, precum și al comunelor se constituie, sub conducerea primarului, comitete locale pentru situații de urgență, denumite în continuare comitete locale.
Organizarea, atribuțiile și funcționarea comitetelor locale se stabilesc prin dispoziție a primarului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰