Video Sediul Primăriei Oradea, ornat cu foiţe de aur pentru a deveni obiectiv turistic
După ce Oradea a urcat în fruntea clasamentului în multe topuri - drept cel mai frumos, cel mai satisfăcător sau unul dintre cele mai atractive oraşe de la noi, acum municipiul din vestul ţării impresionează prin strălucire. La propriu. Oradea deţine unica primărie cu ornamente îmbrăcate în foiţă de aur din România. Aflat în plin proces de reabilitare, în curând edificiul va fi gata să primească turişti.
- 250 de metri pătraţi din sediul Primăriei Oradea vor fi ornaţi cu foiţe de aur.
- Autorităţile din Oradea speră ca sediul Primăriei Oradea să devină obiectiv turistic.
Se munceşte de zor în Primăria Oradea. Muncitorii şlefuiesc, fac ultimele retuşuri şi dau strălucire ornamentelor. Cum?! Prin foiţe de aur: "Se introduce foiţa de aur în acel recipient şi se pulverizează în straturi succesive, se aşteaptă să se usuce între ele pentru o acoperire cât mai bună, iar la final, după ce e acoperită suprafaţa, se dă un strat de protecţie, un lac".
Vedeta edificiului este un candelabru de două tone şi jumătate, care a fost restaurat şi poleit cu aur.
Restaurarea întregului candelabru va dura cinci săptămâni, asta datorită dimensiunii lui impresionante - doi metri înălțime și patru metri lățime. Fiecare piesă este dată jos şi curăţată, iar ulterior este îmbrăcată în foiţe de aur. Nu mai puţin de doi litri din preţiosul material vor fi folosiți pentru a înfrumuseţa acest candelabru.
250 de metri pătraţi din clădirea Primăriei Oradea, îmbrăcaţi în foiţe de aur
Cu migală şi precizie, nu mai puţin de 250 de metri pătraţi din clădire vor fi îmbrăcaţi în foiţe de aur.
Alexandru Ciobotariu, artist plastic: Este clasicul aur doar că noi am folosit o tehnică prin suflare, nu prin aplicarea foiţei. Pentru că aici avem foarte multe elemente micuţe şi destul de complicate pentru a pune foiţa clasică.
Nu este prima dată când clădirea Primăriei Oradea străluceşte la propriu. Fotografiile de epocă stau mărturie că aşa arăta edificiul când a fost ridicat, acum peste 100 de ani. Inspiraţia a venit atunci de peste hotare.
Alexandru Ciobotariu, artist plastic: Putem întâlni la filarmonici, putem întâlni în străinătate la diverse obiective turistice. La Versailles este, la Roma...
Restaurarea clădirii a costat 14 milioane de lei, iar lucrările ar urma să fie finalizate la vară. Atunci, Primăria Oradea nu va fi doar instituţie locală, ci şi un obiectiv turistic.
Anca Grama, purtător de cuvânt Primăria Oradea: Aceasta va putea fi vizitată, se va putea vedea aşa cum a fost în starea iniţială cu tot ce înseamnă ornamente îmbrăcate în foiţă de aur şi candelabrul principal al acestei săli. Turiştii vor putea vizita şi holurile principale, accesul principal. S-a refăcut inclusiv pardoseala de mozaic.
Localnicii sunt încântaţi de situaţie: "Îmi pare foarte bine că s-au pus şi ornamentele originale la loc şi avem Oradea noastră. Va arăta ca în vremea lui de glorie", "Oraşul e plin de şantiere, foarte bine că se investeşte. Cu siguranţă va fi un factor care va atrage şi mai mulţi turişti".
Foiţele de aur folosite pentru redarea strălucirii edificiului conţin o mică parte din metalul prețios. Dar, chiar şi aşa, valoarea lor este ridicată. Un singur centimetru pătrat costă peste 100 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰