Proprietarul chioşcului unde s-au vândut sendvişuri cu viermi unor elevi, amendat cu 10.000 de lei
Sendviş cu viermi, oferta unui chioşc şcolar din Bihor, arată pericolele la care sunt expuşi copiii, chiar în curtea şcolii. Cazul nu e singular. Astăzi am mers în mai multe magazine care închiriază spaţii în unităţile de învăţământ.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Sendviş cu viermi, oferta unui chioşc şcolar din Bihor, arată pericolele la care sunt expuşi copiii, chiar în curtea şcolii. Cazul nu e singular. După ce ieri, la Observator, am vorbit despre deficitul de alimentaţie - o nouă boală descoperită de specialişti - astăzi am mers în mai multe magazine care închiriază spaţii în unităţile de învăţământ. Am descoperit că vând cu uşurinţă mâncare de tip junk-food, adică tocmai acele alimente care pot provoca această afecţiune şi care schimbă comportamentul copiilor.
Elevul care a descoperit sendvişul cu viermi a precizat că "viermele era chiar pe chiflă", însă în acest caz nu s-a întâmplat nimic. Vânzătoarea i-a returnat banii şi cam atât.
Sendviş cu varză, carne, cartofi şi viermi. Asta au cumpărat câţiva elevi din Bihor, de la chioşcul din curtea şcolii. Copiii şi-au anunţat profesorii, iar aceştia au alertat Primăria oraşului Aleşd.
Protecţia Consumatorului a închis temporar chioşcul şi l-a amendat pe proprietar cu 10 mii de lei.
Grav este că de cele mai multe ori autorităţile verifică doar dacă magazinele vând ţigări şi băuturi alcoolice, deşi există un ordin al Ministerului Sănătăţii care interzice vânzarea în incinta şcolilor a produselor cu un conţinut mare de grăsimi sau de zahăr.
Pateuri, pizza, mezeluri, prăjituri, acadele ori sucuri, toate ar trebui interzise la vânzare în incinta şcolilor. Ori realitatea arată că tocmai acestea sunt produsele care se vând cel mai bine.
Am găsit o unitate de învăţământ din Piteşti, unde sendvişurile erau preaparate chiar de vânzătoare doar cu ingrediente interzise.
Mama unuia dintre elevi spune că "sunt total împotriva acestor produse, pentru că sunt nesănătoase. Încercăm să-i dăm nişte alimente sănătoase, eventual un fruct, mai puţin sendvişuri".
În Ploieşti, chioşcul unui liceu e plin de dulciuri şi de produse de patiserie. Iar lista produselor interzise prin lege pare total necunoscută autorităţilor locale.
Alimentaţia bogată în grăsimi, calorii şi zahăr modifică periculos comportamentul copiilor. Experţi internaţionali vorbesc despre o nouă boală numită deficitul de alimentaţie. În timp, apar insomniile şi dificultăţile de învăţare, simptome care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinţi.
Plăcerile alimentare scăpate de sub control au făcut ca în România un copil din patru să fie supraponderal sau obez.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰