Sezonul ambroziei ar putea aduce amenzi usturătoare pentru locuitorii Clujului
Luna iulie dă startul alergiilor la ambrozie. Potrivit Ministerului Mediului, în România, aproape 500 de mii de persoane au alergie la polenul acestei plante.
- Pentru cei alergici există câteva soluţii.
- Netratată poate provoca chiar astm.
Sezonul ambroziei ar putea aduce amenzi usturătoare pentru locuitorii Clujului. Şi asta după ce primăria a dat startul unei campanii de oprire a răspândirii buruienii. Cei care deţin terenuri acoperite cu ambrozie vor fi sancţionaţi dacă nu o distrug.
De când a venit căldura, terenurile neîngrijite din oraşe şi împrejurimi, s-au umplut de ambrozie, una dintre cele mai alergene plante. Sute de mii de români cer anual autorităţilor să-i salveze de buruiană, de multe ori oamenii rămân doar cu cerutul şi cu pastilele contra alergiilor.
Cea mai sigură metodă de a scăpa de ambrozie este să o rupem direct de la rădăcină, înainte de a ajunge la maturitate. Specialiştii spun că o singură plantă matură împrăştie în aer miliarde de particule de polen care provoacă alergia şi produce până la 30 000 de seminţe care îşi păstrează proprietăţile chiar şi 40 de ani.
Anul acesta clujenii vor putea respira liniştiţi. Primăria a lansat o aplicaţie dedicată combaterii ambroziei unde proprietarii terenurilor pe care creşte ambrozia sunt învăţaţi cum să distrugă buruiana, înainte ca planta să înflorească.
Iulia Perşa - purt de cuv Primăria Cluj: Există o comisie la nivelul Prefecturii Cluj care verifică ca aceste terenuri deţinute de proprietari, iar în cazul în care dânşii nu dau curs avertismentelor pe care le primesc, riscă să primească sancţiuni cuprinse între 750 şi 500 de lei, pentru persoane fizice, şi 5 000 de lei şi 20 000 pentru persoanele juridice.
Alergia la polenul de ambrozie este printre cele mai neplăcute alergii şi netratată poate provoca chiar astm.
Dr. Minodora Varga - medic alergolog: Apar strănuturile, în salve de obicei, apare mâncărimea de nas, mâncărimea de ochi, apare nasul înfundat. Uneori pot să apară şi crizele de astm bronşic, la pacienţii care sunt predispuşi. Sunt pacienţi care fac erupţii pe piele
Pentru cei alergici există câteva soluţii.
Dr. Minodora Varga - medic alergolog: După ce avem un diagnostic, pe care de obicei îl avem de la medicul alergolog, trebuie tratament, tratament, care se ia pe toată perioada sezonului de ambrozie care, de obicei, începe în luna iulie şi ţine până toamna târziu, până vine îngheţul.
O variantă poate fi şi tratamentul de desensibilizare. Administrarea medicamentului începe înaintea sezonului ambroziei şi ajută organismul să se obişnuiască cu acest polen.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰