Social

Sf Constantin si Elena 2018. Povestea sfinţilor sărbătoriţi pe 21 mai

Publicat pe 09.05.2018 la 10:57 Actualizat pe 09.05.2018 la 11:04

Sf Constantin si Elena 2018. Cei doi sfinţi sunt sărbătoriţi de creştinii ortodocşi, în fiecare an, pe 21 mai, zi marcată în calendarul ortodox cu cruce roşie.

Sf Constantin si Elena 2018. Cine au fost sfinţii prăznuiţi pe 21 mai

Sf Constantin si Elena 2018. Cine au fost sfinţii prăznuiţi pe 21 mai

Sf Constantin si Elena 2018. Cei doi sfinţi sunt sărbătoriţi de creştinii ortodocşi, în fiecare an, pe 21 mai, zi marcată în calendarul ortodox cu cruce roşie.

Sfinţii Constantin şi Elena sunt doi dintre cei mai iubiţi sfinţi ai creştinilor ortodocşi. Acest lucru este confirmat şi de faptul că peste 1,7 milioane de români le poartă numele.

Dintre cei 1.767.767 de sărbătoriţi, 869.283 poartă numele Elena, iar 471.475 poartă numele Constantin.

Sfinţii Constantin şi Elena sunt cunoscuţi drept cei care au dat libertate creştinismului, au interzis jertfele sângeroase.

Sf Constantin si Elena 2018. Cine au fost sfinţii

Sf Constantin si Elena 2018. Cine a fost Împăratul Constantin cel Mare

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (27 februarie 272 - 22 mai 337), cunoscut ca Sfântul Constantin cel Mare, a fost împărat roman, proclamat Augustus de către trupele sale în data de 25 iulie 306.

Istoricii bisericeşti afirmă că înaintea luptei de la Pons Milvius (Podul Vulturului), din 28 octombrie 312, contra lui Maxenţiu, Constantin a văzut pe cer, ziua, o cruce luminoasă, deasupra soarelui, cu inscripţia "prin acest semn vei învinge".

Noaptea, în vis, i s-a arătat Mântuitorul, cerându-i să pună pe steagurile armatei sale crucea creştină, ca semn protector în lupte.

Constantin a câştigat bătălia, iar dovadă a credinţei sale în ajutorul divin este inscripţia de pe Arcul lui Constantin din Roma, păstrată până astăzi, prin care el mărturiseşte că a câştigat lupta "prin inspiraţie divină".

În ianuarie 313, împăratul Constantin cel Mare emite Edictul de la Milan, prin care creştinismul devine "religie permisă", alături de altele din imperiu.

El ia totodată măsuri în favoarea Bisericii creştine, înlătură din legile penale pedepsele contrare creştinismului, îmbunătăţeşte tratamentul în închisori, uşurează eliberarea sclavilor acordând episcopilor şi preoţilor dreptul de a-i declara liberi în biserici.

Protejează prin lege pe săraci, orfani şi văduve, modifică legislaţia privind căsătoria, îngreunează divorţul şi pedepseşte adulterul.

De asemenea, el a atribuit Bisericii creştine casele imperiale de judecată, care vor purta în continuare numele de bazilici.

Încă din anul 317, a început să bată monedă cu monograme creştine.

Împăratul Constantin cel Mare a declarat, în 321, duminica, sărbătoarea săptămânală a creştinilor, drept zi de odihnă în imperiu, zi în care şi soldaţii asistau la slujbă.

Sfântul Constantin cel Mare a murit în Duminica Rusaliilor, la 22 mai 337, şi a fost înmormântat în Biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa.

Sf Constantin si Elena 2018. Cine a fost Sfânta Elena

Originară, probabil, din Drepanum (numit după aceea Helenopolis), din Golful Nicomidia, se presupune că era fiica unui hangiu.

O legendă ulterioară spune că era fiica regelui Coel, care a căsătorit-o cu Constantius Chlorus I pentru a evita războaiele.

Constantius Chlorus a divorţat de ea pentru a se căsători cu fiica vitregă a lui Maximian, Teodora.

Constantin, fiul Elenei, a devenit apoi împărat al Imperiului Roman şi a devenit o prezenţă importantă la curtea imperială.

Potrivit istoricului Eusebiu, Sfânta Elena a primit botezul în anul 313.

Sfânta împărăteasă a fost o creştină foarte evlavioasă sprijinind ridicarea a numeroase lăcaşuri de cult.

Printre acestea se numără şi Biserica Învierii Domnului zidită lângă Sfântul Mormânt sau biserica din Ghetsimani.

De asemenea, Sfânta Elena a mers la Ierusalim, unde a găsit crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.

Sfânta Cruce a fost mai apoi înălţată solemn în văzul poporului creştin la 14 septembrie 326.

Sfânta Împărăteasă a murit la Roma, în anul 327.

În articolul

Sf Constantin si Elena 2018. Povestea sfinţilor sărbătoriţi pe 21 mai

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Citește și

Ludovic Orban, despre protestul din Piaţa Victoriei: „A fost pregătit”pe observatornews.ro
3562 de cazuri de coronavirus în ultima săptămână. "Avem focare date de asimptomatici", spun mediciipe observatornews.ro
O nouă țară europeană intră, din nou, în carantină! Peste 300.000 de oameni sunt afectați. În Italia se pregătesc restricții noipe a1.ro
🔥🔥🔥 Atenție, conținut nerecomandat cardiacilor! Daniela Crudu şi sora ei, show incendiar la plajă | VIDEOpe a1.ro
Familii disperate la Spitalul de Urgență Craiova: „Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor!“pe spynews.ro
Caz șocant la malul mării. Cadavrele a doi tineri au fost găsite într-o valiză. Cine sunt victimele și ce vârstă aveaupe spynews.ro
Declaraţie total neaşteptată făcută de Anamaria Prodan după ce l-a lovit cu pumnul în faţă pe Dan Alexa. "E sufletul meu"pe antenasport.ro
Cristian Borcea a confirmat că a câştigat 70 de milioane de euro, în cei peste 4 ani cât a stat la închisoare: "Am făcut banii ăştia"pe antenasport.ro
15 Dayspe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Bianca era gravidă în luna a șaptea când a aflat că are COVID-19. ”Știam că testul va fi pozitiv!” Ce simptome avea tânăra mămicăpe antena3.ro
Ce e în mintea oamenilor care spun că nu există COVID? Fenomenul, explicat de dr. Cristian Andreipe antena3.ro
5 destinatii de vacanta din Romania unde poti merge cu cortulpe cars.ro
Cine este soțul Oanei Roman. Are o nouă meserie. Unii s-ar rușina să facă astape playtech.ro
Horoscop săptămânal, 13 - 19 iulie. Vărsătorii învață să se bucure de lucrurile măruntepe jurnalul.ro
Ce se întâmplă cu pensiile? Cîțu, anunț importantpe jurnalul.ro