Antena Meniu Search
x

Sf. Luca, sărbătorit pe 18 octombrie 2023. Cine a fost El

Românii se pregătesc să-l sărbătorească în cursul zilei de miercuri pe Sf. Luca, aceasta fiind considerată una dintre cele mai importante sărbători din luna octombrie, chiar dacă nu este trecută cu cruce în calendar.

de Redactia Observator

la 17.10.2023, 14:18

Sfântul Luca era considerat cel mai iubit dintre Apostoli
Sfântul Luca era considerat cel mai iubit dintre Apostoli
  • Sfântul Apostol Luca a fost considerat cel mai iubit dintre Apostoli.

Mii de români îşi sărbătoresc ziua de nume pe 18 octombrie 2023, de Sf. Luca, conform statisticilor în vigoare existând peste 2.600 de români care au acest prenume, chiar dacă este considerat unul mai neobişnuit, mai utilizat ca nume de familie.

Mulţi români au decis să-şi boteze copilul Luca tocmai pentru că acesta a fost considerat cel mai iubit dintre Apostolii lui Iisus şi tocmai de aici apare ideea că cel care poartă numele de Luca va fi o persoană extrem de iubită.

Sf. Apostol şi Evanghelist Luca este sărbătorit pe 18 octombrie

Sfântul Apostol Luca, sărbătorit pe 18 octombrie, s-a născut în Antiohia Siriei, conform crestinortodox.ro, şi l-a întâlnit pe Hristos în Teba Boetiei. Sfântul Apostol Luca a trăit în jur de 80 de ani, conform aceleiaşi surse.

Pe acelaşi subiect

Există numeroase tradiţii şi obiceiuri de Sf. Luca. Cel mai important este să nu înjuri şi să nu blestemi pentru că se spune că aceste lucruri ar urma să se întoarcă împotriva ta.

De asemenea, există o legendă conform căreia, de Sf. Luca, gospodarii ţineau post negru, pentru a fi feriţi de animalele sălbatice, şi interziceau scoaterea gunoiului sau a cenuşii de sub vatră pentru că se spunea că lupii se înmulţeau dacă găseau cărbuni încinşi.

Cine a fost Sf. Luca, cel mai iubit dintre Apostoli

Sfântul Apostol Luca a fost considerat, din mai multe motive, cel mai iubit dintre Apostoli. În primul rând pentru că încă dinainte de a-l întâlni pe Hristos era medic şi se îngrijea de mulţi bolnavi.

Conform crestinortodox.ro, Sfântul Apostol Luca L-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus, l-a ajutat pe Pavel să vestească Evanghelia Domnului, a scris o Evanghelie şi cartea Faptele Apostolilor adresate dregătorului Teofil şi a predicat Evanghelia în Italia, Dalmaţia, Macedonia şi Grecia. De asemenea, este considerat patronul iconografiei creştine.

Sfântul Apostol Luca a murit la circa 80 de ani şi a avut parte de o moarte violentă, fiind spânzurat de păgâni în cetatea Tebei din Boetia.

Ce sărbători importante urmează în octombrie 2023

Deşi am intrat, deja, în a doua jumătate a lunii octombrie 2023, trebuie precizat că după Sf. Luca mai urmează şi alte sărbători religioase importante.

Pe 21 octombrie 2023 avem Sfinţii Mărturisitori Ardeleni, pe 23 octombrie 2023 avem Sfântul Iacob, iar pe 26 şi 27 octombrie 2023 avem sărbători cu cruce roşie ce îl au în prim plan pe Sfântul Dimitrie. Pe 26 octombrie 2023 este Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorătorul de Mir, iar pe 27 octombrie 2023 avem Sfântul Dimitrie Basarabov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Sf. Luca, sărbătorit pe 18 octombrie 2023. Cine a fost El