Antena Meniu Search
x

Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului, tradițiile sărbătorii

Sărbătoarea de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului este marcată, conform calendarului creștin ortodox, sâmbătă, pe 8 septembrie. Această zi marchează, în tradiția populară, începutul culesului viilor.

Icoană cu Maica Domnului într-o biserică
Sărbătoarea Sfânta Maria Mică este celebrată pe 8 septembrie - Pixabay

Sărbătoarea de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului este marcată, conform calendarului creștin ortodox, sâmbătă, pe 8 septembrie. Această zi marchează, în tradiția populară, începutul culesului viilor.

Naşterea Maicii Domnului sau "Sfânta Maria Mică" marchează tradițional finalul verii și venirea toamnei. Sărbătoarea anunță că este vremea pentru culesul viei, al unor plante și fructe cu efecte tămăduitoare, pentru bătutul nucilor, semănatul grâului, orzului și secarei de toamnă.

Ce este interzis de Sfânta Maria Mică

Tradiția spune că, de Sfânta Maria Mică, care e o sărbătoare cu Cruce Roșie, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă. Se încearcă astfel să nu se atragă răul.

Pe acelaşi subiect

Tradiții de Nașterea Maicii Domnului

Se spune că, de Sfânta Maria Mică, vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară.

Cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească jumătatea.

În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi.

Multe biserici şi mănăstiri din ţară îşi sărbătoresc hramul de Sfânta Marie Mică, printre care Mănăstirea Sămurcăşeşti din comuna Ciorogârla din Ilfov, Mănăstirea Pissiota din Poenarii Burchii, judeţul Prahova şi Mănăstirea Christiana din București, care păstrează ca al treilea hram acest praznic.

În Arhiepiscopia Iaşilor, îşi prăznuiesc hramul 82 de parohii şi cinci mănăstiri - Hadâmbu, Sihăstria, Vorona, Tazlău şi Dumbrăvele.

Sărbători creștine închinate Sfintei Fecioare Maria

Calendarul Ortodox are 4 sărbători anuale care sunt închinate Sfintei Fecioare Maria. Prima din an este Buna Vestire (25 martie), apoi Adormirea Maicii Domnului (15 august). După Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), este marcată marea sărbătoare Intrarea în biserică (21 noiembrie).

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului, tradițiile sărbătorii