Video Sfântul Gheorghe, sărbătoare cu cruce roșie pe 23 aprilie 2021. Care e semnificația acestei zile pentru creştinii ortodocși
Este Sfântul Gheorghe şi, în timp ce peste 900.000 de români își serbează onomastica, în satele din Maramureş oamenii respectă cu sfinţenie tradiţii şi obiceiuri arhaice. Considerată o sărbătoare a fertilităţii, de sfântul Gheorghe, fetele nemăritate din sate sunt udate cu apă de către flăcăi... pentru prosperitate. Aflaţi mai jos mai multe detalii despre ritualurile speciale respectate în satele maramureşene.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Potrivit tradiţiilor bisericeşti, ziua de 23 aprilie, în calendarul ortodox, este marcată ca ziua Sfântului Gheorghe, întâlnit şi ca Sân-George sau Sângeorz, patronul naturii şi al vegetaţiei. Este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii-ortodocși care pică în acest an în Postul Paştelui.
Pentru că este zi de sărbătoare, în satul maramureşean, localnicii îmbracă straie tradiţionale, iar până ce vin flăcăii de la biserică, fetele fac un ritual de purificare. Practic, potrivit tradiţiei, acestea vin la râul din sat şi se spală cu apă neatinsă pentru a se purifica, iar mai apoi, după ce flăcăii le vor uda, fetele vor merge prin sat pentru a vedea care sunt cele mai frumos împodobite porţi. În ziua de Sfântul Gheorghe, porţile din Maramureş se împodobesc cu ramuri de mesteacăn pentru a ţine duhurile rele la distanţă.
Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe
Oamenii aşează la porţile caselor crenguţe de fag sau legături de iarbă verde, obicei care are o dublă semnificaţie. Pe de o parte simbolizează venirea primăverii şi renaşterea naturii, iar pe de altă parte se spune că mugurii de pe crenguţe au puteri nebănuite de ocrotire a păşunilor şi fâneţelor, ţinând la distanţă duhurile rele.
Cei care merg în această zi pe malul unei ape şi văd din întâmplare un peşte vor avea noroc tot anul, iar dacă în dimineaţa zilei de Sfântul Gheorghe alergi înainte de răsăritul soarelui, vei fi sprinten şi sănătos, iar bolile te vor ocoli.
O altă superstiţie spune că în noaptea de Sfântul Gheorghe, fetele nemăritate îşi pot vedea ursitul oglindit într-un vas cu apă limpede, de izvor, din care nu s-a băut. Trebuie să privească atent în vasul cu apă, stând goale între lumânări aprinse, aşezate în formă de cruce. De asemenea nu e bine să dormi în această noapte pentru că vei lua somnul mieilor şi vei şi adormit tot anul.
Tradiţia spune de asemenea că Sfântul Gheorghe este protectorul ciobanilor, motiv pentru care, creştinii, în seara de dinaintea sărbătorii, îşi ung uşile şi ferestrele de la grajduri cu usturoi, iar cei care au vite trebuie să le afume cu tămâie. Înainte de a merge la culcare ciobanii trebuie să lase o greblă cu dinţii în sus pentru a alunga duhurile rele.
Cine a fost Sfântul Gheorghe
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, născut în Capadocia, din părinti creştini, a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Diocleţian, care a domnit între anii 248-305. El a fost un împărat care a fost foarte credincios zeilor păgâni. Din cauza aceasta a avut o atitudine persecutorie față de creștini; poate cea mai cruntă și mai lungă persecuție a fost a lui, până în 305. În față acestei situații, Sfântul Gheorghe nu s-a ferit să-și mărturisească credința în Hristos, motiv pentru care va fi întemnițat. Va fi supus la diverse chinuri: loviri cu sulița, tras pe roată, îngropat în var, lespezi de piatră puse pe piept etc, dar nicio tortură nu l-a făcut să renunțe la credința să.
Cei prezenți la aceste suferințe, uimiți de faptul că Sfântul Gheorghe a rămas nevătămat și că a înviat un mort, au renunțat la credința păgână și au primit credința în Hristos. Minunea învierii celui decedat a convins-o și pe împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, să îmbrățișeze creștinismul.
Sfântul Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru a jerfi zeilor, dar aceste încercări au fost zadarnice. Pentru că nu a lepădat credința în Hristos, Sfântul Gheorghe a fost condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 304, rămânând de atunci zi de prăznuire.
În iconografie, el apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Această întruchipare simbolizează o legendă în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur. În unele icoane acesta apare însoţit de alţi doi sfinţi militari, Theodor-Tiron şi Dimitrie.
Mesaje și urări de Sfântul Gheorghe
La mulţi ani de Sfântul Gheorghe! Fie ca drumul să-ţi fie călăuzit mereu de acesta, să ai parte de multe bucurii în viaţă şi de momente fericite alături de cei dragi!
La mulţi ani, Gheorghe! Multă sănătate, multe realizări şi multă bucurie alături de cei dragi!
La mulţi ani, Gheorghe! Fie ca Dumnezeu să decoreze fiecare rază de soare care ajunge la tine cu succes, fericire şi prosperitate.
La mulţi ani de Sfântul Gheorghe! Îţi urez să fii mereu sănătos, energic şi plin de bucurie. Profită de fiecare clipă alături de cei dragi sufletului tău, să ai parte de o zi frumoasă!
În zi de mare sărbătoare a Ortodoxiei, pentru că porţi numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, îţi urez multă sănătate şi fericire.
Îţi urez La mulți ani pentru că porţi acest nume, şi fie ca Sfântul Gheorghe, pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiască fericirea dorită şi numai bucurii şi linişte interioară
Felicitări cu ocazia acestei zile, îţi urez să fii mereu sănătos, energic şi plin de bucurie. Să ai parte de noroc şi fie ca destinul să-ţi fie presărat cu succes şi împlinire sufletească. La mulţi ani, Gheorghe!
Să fii mereu tânăr şi cu acelaşi spirit vesel. Viaţa să-ţi ofere clipe minunate şi bucurii nemaiîntâlnite, să trăieşti fiecare moment la itnensitate maximă şi să ai norocul de a-ţi îndeplini fiecare vis. La mulţi ani fericiţi de Sfântul Gheorghe!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰