Antena Meniu Search
x

Cum să fii un tată exemplar

Urmează să devii tată și nu știi la ce să te aștepți? La început, s-ar putea să te simți copleșit, dar tații sunt la fel de buni ca și mamele în recunoașterea nevoilor bebelușilor. De fapt, ai putea avea grijă de cel mic într-un mod în care numai un tată ar putea s-o facă. Iată câteva sfaturi despre noul tău rol. 

de Redactia Observator

la 09.09.2019, 18:17

Cum să fii un tată exemplar
Sfaturi pentru tătici - Josh Willink via pexels.com

Urmează să devii tată și nu știi la ce să te aștepți? La început, s-ar putea să te simți copleșit, dar tații sunt la fel de buni ca și mamele în recunoașterea nevoilor bebelușilor.

De fapt, ai putea avea grijă de cel mic într-un mod în care numai un tată ar putea s-o facă. Iată câteva sfaturi despre noul tău rol. 

Încearcă totul

Îmbracă-l pe cel mic, culcă-l, fă-i băiță, schimbă-i scutecele. Toate acestea sunt modalități nemaipomenite de a stabili o legătură strânsă cu bebelușul. Exercițiul te va ajuta să-ți intri în mână și vei deveni tot mai bun și mai încrezător pe măsură ce vei căpăta experiență. După o vreme, te-ai putea gândi să fii chiar tu cel care trece la concediul paternal

Petrece cât mai mult timp cu cel mic

Rezistă tentației de a-i pasa copilul mamei la primul plânset sau semn de nervozitate. Îți poți petrece o parte din timp doar tu cu el, pentru că și partenera ta mai are nevoie din când în când de câte o pauză. Nu-ți fie teamă să îți arăți afecțiunea ori de câte ori ai ocazia. Îl va face pe bebeluș să se simtă iubit. 

Vorbește și joacă-te cu copilul tău

În timp ce ai grijă de el, încearcă să îi vorbești și să îi explici ceea ce faci. De exemplu, îi poți spune când îl schimbi, cu o voce caldă, care să-i dea încredere. Vorbele tale sunt esențiale în dezvoltarea celui mic. La fel și joaca! Nu este neapărat vorba despre jucăriile de pluș sau mașinuțe, cât despre interacțiunea dintre părinte și copilul său. Iată câteva idei numai bune de pus în practică: 

  • Fă exerciții cu el, flexează-i picioarele, masează-l pe burtică. Îl va ajuta să-și dezvolte mușchii. 

  • Cântă-i, spune-i povești și poezii. Aceste activități îl vor ajuta să vorbească mai repede și să își dezvolte memoria.

  • Jucați-vă "Cucu-bau", strâmbă-te, râzi alături de el. Prin aceste activități simple vei pune fundația unei relații armonioase cu cel mic. 

Ai grijă și de relația cu partenera ta

Prioritatea voastră va deveni noul membru al familiei, dar trebuie să vă faceți timp și pentru voi. Nu uita să vorbești cât mai mult cu partenera ta de viață. Se poate întâmpla ca ideile voastre în privința creșterii copilului să nu coincidă întotdeauna. De aceea este nevoie să comunicați cât mai mult și cât mai bine. Vorbiți, ascultați-vă, depășiți împreună perioadele de stres. Potrivit studiilor, 15% dintre femei și 10% dintre bărbați dezvoltă sindromul depresiei postnatale. Dacă vă veți ajuta unul pe celălalt, șansele de intra în depresie sunt aproape nule.  

Aceștia sunt principalii pași pe care trebuie să-i urmezi în creșterea copilului. Dacă îi vei respecta, cu siguranță vei fi văzut drept tatăl perfect. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Cum să fii un tată exemplar