Antena Meniu Search
x

Sighișoara, singura cetate locuită din Europa (Video)

România se bucură de o moştenire medievală greu de egalat. Avem oraşe-muzeu în aer liber, construite în jurul unor cetăţi fortificate. Din păcate, unele sunt ruine şi mult prea puţine păstrează aerul epocilor trecute. Observator vă propune o călătorie printre cetăţile care au fermecat turiştii.

De Redactia Observator la 15.10.2019, 22:12
Vezi și

România se bucură de o moştenire medievală greu de egalat. Avem oraşe-muzeu în aer liber, construite în jurul unor cetăţi fortificate. Din păcate, unele sunt ruine şi mult prea puţine păstrează aerul epocilor trecute. Observator vă propune o călătorie în timp printre cetăţile care au fermecat milioane de turişti. Ajungem astăzi în Sighişoara. Găsim străduţe întortocheate, mărginite de turnuri şi de case vechi. Singura cetate medievală locuită din Europa a fost refăcută recent, dar încă are nevoie de investiţii. 

Aflată pe un deal, în inima Transilvaniei, la 50 de kilometri de Târgu-Mureş, Cetatea Sighişoara fascinează de secole. Încă de la intrare, privirea îţi fuge către Turnul cu Ceas, simbolul oraşului, înalt de 64 de metri. 

Singurul muzeu din ţară cu expoziţie pe verticală, turnul oferă o panoramă splendidă asupra cetăţii. Un bilet costă de 24 lei.

Carol, o turistă din California, spune că "străzile sunt fermecătoare, neobişnuite. Îţi oferă o vedere frumoasă asupra oraşului. Minunat! Nu poţi face poze urâte aici".

Michelle, o turistă din Irlanda, spune că "totul este frumos menţinut. Scara Şcolarilor este foarte frumoasă, neobişnuită, nu am mai văzut aşa ceva. Este acoperită şi poţi urca pe ea spre Biserica din deal".

În apropierea Turnului cu Ceas, curioşii pot vizita casa unde s-a născut Vlad Ţepeş.

Timothy, un turist din Uganda, spune că "am aflat despre Dracula din filme, iar faptul că am venit aici şi pot să văd unde a trăit mă ajută să îmi formez o imagine, o părere cât mai corectă în acest sens". 

În cetatea ridicată în secolul al XII-lea de către coloniştii saşi existau 14 turnuri, numite după vechile bresle meşteşugăreşti. Astăzi mai sunt în picioare doar nouă. 

Nicolae Teșculă, director Muzeul de istorie Sighișoara: Cea mai spectaculoasă poartă de intrare în Cetatea medievală Sighişoara este cea aflată sub Turnul croitorilor, un turn care are două granduri de acces. Înăuntru se adăpostea praf de puşcă, astfel că în urma incendiului turnul a explodat

Între zidurile înalte, Piaţa Cetăţii Sighişoara ascunde o mulţime de legende.

Nicolae Teșculă, director Muzeul de istorie Sighișoara: În evul mediu a fost o piaţă în care se organizau târgurile săptămaânale, dar în centrul pieţei există stâlpul infamiei, o coloană cu nişte mărgele din fier de care erau legaţi cei care făceau fărădelegi 

Astăzi, cetatea vibrează de oaspeţi veniţi din toată lumea. În oraşul-monument UNESCO poposesc, anual, aproape 800.000 de turişti. Deşi a fost reabilitată în 2017, vechea cetate încă are nevoie de noi lucrări. Anul trecut, o bucată dintr-un zid s-a prăbuşit. De altfel, în multe orase moştenirile valoroase sunt abondonate în nepăsare.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Sighișoara, singura cetate locuită din Europa (Video)