Sistem de diguri modulare, brevetat de ingineri din Baia Mare. Autoritățile nu sunt interesate
Deşi suntem o ţară în care în fiecare an inundaţiile provoacă pagube uriaşe, autorităţile tot nu fac investiţii în diguri şi sisteme de protecţie. Mai mult ignoră ideile care ne-ar putea salva. La fel cum le-au ignorat şi pe cele ale unor ingineri din Baia Mare care au brevetat un sistem de diguri modulare, care să înlocuiască sacii de nisip. Digurile revoluţionare sunt la mare căutare în afară, nu şi la noi.
- Sistemul de diguri modulare poate fi folosit pe termen lung
- Inventatorii au producător, dar nu și comenzi
După ani de muncă, trei inventatori din Baia Mare au găsit soluția pentru a diminua din pagubele produse de inundații. Au brevetat digurile modulare: un sistem revoluţionar care apără gospodăriile de furia apelor.
Paul Mateescu, inventator - Durată mare de utilizare, pot fi şi 15 ani cu anumite mici recondiţionări. Amplasarea este simplă, sistemul este de mare stabilitate, cu sistem cu autoreglare, sistem de rezistenţă mare şi la copaci plutitori s-au resturi de acoperis. Rezistă bine la şcouri în comparaţie cu alte diguri.
Inventatorii au găsit chiar şi un producator, dar nicăieri în ţară primăriile nu s-au arătat interesate să cumpere sistemul. Asta deşi pagubele produse anual de inundaţii sunt uriaşe. Aşa că digurile de protecţie au ajuns doar la vecinii ucraineni.
Dumitru Matei, administrator firmă - În România s-a investit şi se investeşte foarte mult în intervenţie şi nu în prevenţie. Un kilometru de dig proteajează 200 de case ca să nu intre apa.
Şi asta în timp ce la noi, inundaţiile mătură ţara. Doar în Maramureş, în ultimele zile, 19 localități au fost înghiţite de ape. Chiar dacă recunosc că digurile ar fi o soluție eficientă, primarii spun că alta e problema.
Ștefan Gavriluți, primar Leordina - Extraodinar de eficiente şi se montează foarte repede, dar au rămas doar la faza de proiect.
Silviu Ungur, prefect județul Maramureș - Sunt 19 unitati administrativ teritoriale afectate de aeste inundatii. 68 de anexe gospodaresti afectate.
Odată achiziționate digurile pot fi folosite câţiva zeci de ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰