Video Situaţie dramatică: Spitalele sufocate de bolnavi, pacienți sufocați de virus
Spitalele din România sunt în vrie. Ambulanţele fac cozi nesfârşite, în timp ce bolnavii, disperaţi, ar da orice pentru un loc în spital. În unităţile de primiri urgenţe sunt aproape o mie de oameni internaţi! Unii sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic şi aşteaptă şi de cinci zile un transfer. Legea e clară, ar trebui internaţi la terapie intensivă în maximum 6 ore. Aşa e pe timp de pace, spun medicii. Acum e război!
Spitalul Floreasca din Bucureşti e sub asediu. Cozi de ambulanţe şi oameni care aşteaptă ajutor.
Spitalul Pantelimon. Zeci de tuburi de oxigen folosite sunt scoase din spital şi încărcate în maşini. Holul unităţii de primiri urgenţe arată ca un spital de campanie. Pacienţii copleşesc spitalele, iar oamenii continuă să sune disperaţi la 112.
3.200 de cazuri în ultimele 24 de ore
Angajaţii de la Ambulanţa Bucureşti Ilfov au intervenit la aproape 3.200 de cazuri în ultimele 24 de ore. Cu 60% mai multe decât în ultima zi din februarie. Medici, asistenţi şi pompieri au fost trimişi aici să ajute.
Alis Grasu, manager SABIF: "Mai există un fenomen de a duce pacientul la mai multe spitale pentru a reuşi să îi găsim un loc. 2, 3 spitale şi reuşim să îl lăsăm".
Curţile spitalelor sunt o uriaşă sală de aşteptare. Ambulanţele stau chiar şi o oră cu pacienţii în ele. La Floreasca, cel mai mare spital de urgenţă din ţară, situaţia e dramatică.
Ambulanţele au făcut coadă şi în zona unde sunt lăsaţi pacienţii care nu sunt infectaţi cu SARS-CoV-2. Sunt 1, 2, 3, 4, 5 salvări care aşteptă în acest moment să lase pacienţi.
"Am o tromboză, doamnă şi oricând pot să mor!"
"A trecut o oră de când aşteptăm".
"Sunt depăşiţi de situaţie".
"Ne plimbam din spital în spital, asta e cel mai grav. V-au refuzat acolo? Da"
Când se deschid uşile spitalului, e şi mai rău. Fosta unitate de primiri urgenţe e toată COVID.
Acum două săptămâni, centrul de comandă era în fosta sală de resuscitare. Acum, paturile de acolo sunt ocupate. Sunt internaţi 17 pacienţi, deşi capacitatea secţiei este de doar 16 paturi. Iar 6 bolnavi ar trebui duşi la terapie intensivă, dar nu mai au loc.
Bogdan Opriţă, medic coordonator UPU SMURD Floreasca: "Dincolo de acele uşi este foarte multă suferinţă".
Situaţia gravă în toate unităţile de primiri urgenţe
Situaţia e gravă în toate unităţile de primiri urgenţe. Sunt 769 de pacienţi infectaţi sau suspecţi de covid 19 care aşteaptă în UPU-urile din întreaga ţară eliberarea unui pat din spital. 15 dintre ei sunt intubaţi
Bogdan Opriţă, medic coordonator UPU SMURD Floreasca: "Punem tărgi sau unii pacienţi stau pe scaune care sunt ca nişte fotolii. Pacienţii de terapie intensivă trebuiau să stea cel mult 6 ore, acum stau şi 4, 5 zile. Legislaţia e destul de clară, dar a fost făcută pentru condiţii de pace, noi acum suntem la război".
Un război care a făcut 129 de victime în ultimele 24 de ore. Printre ei, o femeie de 34 de ani, însărcinată în 4 luni şi jumătate. Un om vesel şi blând, spun apropiaţii. A ajuns la Maternitatea din Timişoara.
Marius Craina, șef Clinica Bega Timișoara: "În momentul internării, fără mască de oxigen, saturația scădea spre 70%. Am decis transfer pe ATI. 10 zile s-au luptat medicii. În zadar".
Marius Craina, șef Clinica Bega Timișoara: "Este dramatic să vezi cum o femeie tânără se stinge sub ochii tăi fără să poţi să faci nimic. În maternitatea din Timişoara au ajuns în ultimele zile mai multe gravide infectate. Trei femei sunt la Terapie Intensivă".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰