Șofranul, condimentul mai scump ca aurul, cultivat în România de un spaniol
Iată o soluție să devii mai bogat! Cultivi șofran și faci peste 70 de mii de euro pe an. Un spaniol cultivă în România "aurul roșu". Așa i se mai spune celui mai scump condiment din lume.
- Pentru un kilogram de şofran, este nevoie de aproximativ 200 de mii de flori.
- Odată culese, acestea sunt puse la uscat, iar condimentul poate fi folosit într-o săptămână.
Pământul de la noi îi priește, iar un spaniol și-a extins afacerea într-un mic sat din Gorj. Mai scump decât aurul și caviarul, șofranul din România ajunge în bucătăriile și pe mesele restaurantelor de lux din Europa.
Câmpul din Gorj, unde cresteau pana nu demult buruieni, a fost transformat de un spaniol într-o mina de aur. E pământul perfect pentru cultivarea cel mai scump condiment din lume – sofranul.
El a adus bulbii de la el de acasă, din Spania și câștiga în fiecare an 70 de mii de euro.
Reporter: Ce au spus oamenii din sat când au aflat cât de scump e şofranul cultivat aici?
Guzman Aparicio, investitor: Au rămas uimiţi, uluiţi. Normal. Cred că toată România. Merge, pentru că clima este deosebită pentru şofran. Este cel mai bun pământ din Europa. Calitatea şofranului este deosebită.
Un kilogram de şofran se vinde cu 14 mii de euro. Iar restaurantele de lux din Romania, dar si din Europa, se bat pe el. Şofranul dă savoare şi culoare preparatelor din orez şi pastelor, dar şi fripturii de miel.
Reporter: Unde ajunge şofranul de aici, din Bustuchin?
Guzman Aparicio, investitor: În toată Europa. Ne cere toată lumea pentru că este un condiment foarte căutat.
Pentru un kilogram de şofran, este nevoie de aproximativ 200 de mii de flori. Odată culese, acestea sunt puse la uscat, iar condimentul poate fi folosit într-o săptămână
Din plantatia lui, cât o jumătate de teren de fotbal, spaniolul obtine 5 kilograme de sofran pe an.
La noi sunt puțini cultivatori. Dar profitul pe care-l aduce condimentul de lux le da idei și altora. Loclanicii sunt fascinaţi de cultura exotică din satul lor.
Ion Ciocea, primarul cmunei Bustuchin: De patru, cinci ani atât m-am îndrăgostit de cultura asta, că în fiecare zi, după masă când am timp, stau prin plantaţie cu Guzman.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰