Antena Meniu Search
x

Ce soluții alternative poți folosi pentru încălzirea apartamentului

Încălzirea centralizată a apartamentelor, soluția des întâlnită în multe orașe din țară, are câteva dezavantaje. Încălzirea centralizată din orașe are dezavantajul unei porniri întârziate și al temperaturilor nu foarte ridicate în ceea ce privește agentul termic.

de Redactia Observator

la 19.12.2019, 13:15

Soluții alternative pentru încălzirea apartamentului - Shutterstock

Încălzirea centralizată a apartamentelor, soluția des întâlnită în multe orașe din țară, are câteva dezavantaje. Lăsând la o parte cazul din București (unde falimentul regiei de termoficare și mai ales starea extrem de precară a țevilor, unele dintre ele de 40 de ani, pot duce la un colaps total al sistemului în această iarnă), încălzirea centralizată din orașe are dezavantajul unei porniri întârziate și al temperaturilor nu foarte ridicate în ceea ce privește agentul termic.

În condițiile în care se anunță o iarnă destul de aspră, ce alte soluții poți folosi pentru încălzirea unui apartament de bloc? În primul rând, alegerea ține de tipul de energie consumată pentru a produce căldură. Indiferent de natura lor, aparatele de încălzire pentru apartamente se împart în două tipuri: electrice sau pe gaz.

Centrala termică

De departe, centralele termice sunt cele mai eficiente metode de a asigura încălzirea și apa caldă într-un apartament, indiferent de mărimea sa. Însă acest avantaj vine la pachet și cu un cost ridicat, mai ales dacă apartamentul este deja branșat la sistemul de termoficare. Debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire necesită timp, bani și multe drumuri făcute la furnizori. În unele cazuri, precum cel al capitalei, debranșarea nu se poate face decât în anumite perioade ale anului.

Centralele termice de apartament se găsesc într-o varietate de modele, cu moduri de funcționare, instalare, eficiență și putere diferite. Centralele trebuie instalate întotdeauna de specialiști și verificate periodic dacă funcționează în parametri. Centralele termice pe gaz au eficiențe de până la 94% sau chiar 109%, în cazul unor centrale termice in condesatie. Spre deosebire de centralele clasice, cele termice cu condensare sunt mai eficiente, însă apa rezultată prin condensare trebuie eliminată prin sistemul de canalizare. Există și centrale termice electrice, cu eficienta de 100%, dar acestea au nevoie de instalare pe un circuit electric separat.

Aeroterme electrice

Aerotermele sunt aparate de încălzire des întâlnite, care funcționează cu electricitate. Sunt de cele mai multe ori portabile, putând fi mutate dintr-o cameră în alta, însă au și câteva dezavantaje. Pot fi destul de zgomotoase, din cauza ventilatorului, nu se pot amplasa lângă mobilă, perdele sau materiale textile și nu mai pot încălzi o cameră după ce au fost oprite. Însă portabilitatea și prețurile foarte mici le fac o alegere extrem de populară.

Calorifere și convectoare electrice

Atât caloriferele, cât și convectoarele electrice sunt aparate care folosesc rezistențe electrice pentru a genera căldură. Spre deosebire de calorifere, care încălzesc un ulei mineral, convectoarele încălzesc direct aerul, fără a folosi uleiuri sau ventilatoare, doar principiul convecției termice. Convectoarele pot fi de podea sau de perete. 

Convectoarele sunt mai sigure decât caloriferele, deoarece nu se încălzesc în exterior. De asemenea, sunt economice și silențioase, recirculând aerul din încăpere. Însă puterea lor de degajare a aerului este redusă, iar utilizatorii trebuie să fie mereu atenți să nu acopere gurile de evacuare. De asemenea, spre deosebire de caloriferele electrice, odată ce un convector a fost oprit, camera se va răci destul de repede.

Panouri radiante

Panourile cu infraroșii sunt o apariție relativ recentă, dar și o soluție eficientă de încălzire a unei încăperi. Spre deosebire de aeroterme, calorifere și convectoare, panourile radiante cu infraroșii sunt mai scumpe, fără să depășească însă prețul unei centrale termice.

Există o serie de avantaje ale panourilor radiante. Se montează foarte ușor, pot încălzi ușor chiar și camerele înalte și sunt ecologice, având și efect benefic asupra sănătății. Panourile radiante au însă și câteva dezavantaje care le pot face nepotrivite pentru anumite locuințe. Puterea lor este relativ redusă, ceea ce le face nepotrivite pentru camerele mari. Totodată, ele nu încălzesc aerul, ci obiectele asupra cărora radiază razele infraroșii. Și, nu în cele din urmă, odată ce le-ai scos din funcțiune, panourile nu mai pot emite căldură reziduală care să mai încălzească camera.

În concluzie, alegerea unei soluții alternative de încălzire ține de posibilitățile financiare, numărul de camere, mărimea și înălțimea lor, dar și de componența familiei (cu sau fără copii mici) sau preferințele utilizatorilor. 

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Ce soluții alternative poți folosi pentru încălzirea apartamentului