Antena Meniu Search
x

Cum să zici ca soțul sau soţia şi să faci tot ca tine

Micile compromisuri fac parte din orice relație sănătoasă, dar când unul dintre parteneri ajunge să spună de prea multe ori da, când de fapt ar vrea să spună nu, nu mai este vorba despre o relație reușită, ci despre una cu multe frustrări.

Cum să zici ca soțul sau soţia şi să faci tot ca tine
Cum să zici ca soțul sau soţia şi să faci tot ca tine - shutterstock.com

Micile compromisuri fac parte din orice relație sănătoasă, dar când unul dintre parteneri ajunge să spună de prea multe ori da, când de fapt ar vrea să spună nu, nu mai este vorba despre o relație reușită, ci despre una cu multe frustrări.

Studiile arată că, într-adevăr, cuplurile în care fiecare partener este dispus să facă mici sacrificii pentru celălalt sunt mai fericite. Este important ca balanța să fie echilibrată și nici unul dintre parteneri să nu simtă că face mai mult decât celălalt, dar ca să se ajungă aici trebuie să existe negocieri de tipul „eu spăl vasele și tu duci gunoiul”.

Nu întotdeauna poate fi menținut acest echilibru. Când apar probleme, acestea sunt de două feluri: fie unul dintre cei doi renunță, din diferite motive, să mai facă unele lucruri pe care le-au stabilit împreună și lasă toate responsabilitățile pe umerii celuilalt, fie, dimpotrivă, ajunge să accepte tot ce i se cere.

În astfel de situații, psihologii le recomandă cuplurilor să se întoarcă la negociere. O discuție deschisă, începută cu scopul de a găsi soluții, nu vinovați, nu poate face decât bine. Cum negociezi, însă, când partenerul nu pare deloc dispus să îți accepte punctul de vedere?

Ei bine, în următoarele situații este acceptabil să zici ca soțul sau soția și să faci totuși ca tine:

Când știi că întotdeauna îți dă dreptate după un timp.

Dacă s-a întâmplat de multe ori ca partenerul să meargă până în pânzele albe cu punctul său de vedere, dar să își schimbe poziția a doua zi, este inutil să purtați discuții interminabile în contradictoriu.

Când ți se cere să îți schimbi un obicei pentru care există alternative.

De exemplu, dacă partenerul îți cere să nu mai fumezi în casă pentru că fumul ajunge până în șifonier, nu ai prea multe motive să refuzi, când există pentru fumătorii adulți alternative precum IQOS, dispozitivul care doar încălzește tutunul, nu îl arde, și astfel nu produce fum, scrum și miros care să deranjeze.

Când simți că nu este momentul potrivit pentru o discuție.

Uneori spunem da, când am vrea să spunem nu, doar pentru că nu este atunci momentul potrivit pentru o discuție în care să punem pe masă toate argumentele. Poate că sunt alții de față, ne grăbim spre birou sau poate că pur și simplu nu ne simțim încă pregătiți să spunem tot ce avem de zis.

Sursa foto: Shutterstock.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » Cum să zici ca soțul sau soţia şi să faci tot ca tine