Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SPECIAL! Cetatea Devei, învinsă doar de legende

Cetatea Devei, una dintre cele mai impunătoare fortăreţe din ţara noastră, este un loc de legendă! Apariţia ei este pusă pe seama magiei zânelor, iar sfârşitul ei este înconjurat în mister

de Redactia Observator

la 03.04.2015 , 20:50

Cetatea Devei, una dintre cele mai impunătoare fortăreţe din ţara noastră, este un loc de legendă! Apariţia ei este pusă pe seama magiei zânelor, iar sfârşitul ei este înconjurat în mister

Ba mai mult, varianta maghiară a legendei Meşterului Manole s-a ţesut tot în jurul fortificaţiei. Dar dacă nici legendele, nici dimensiunile cetăţii nu vi se par impresionante, cu siguranţă veţi fi fascinaţi de istoria sa. De-a lungul secolelor a fost pe rând, făcută cadou, cumpărată, vândută, asediată, cucerită, eliberată şi, în cele din urmă distrusă de o explozie.

Fără impunătoarea cetate nu ar fi existat Deva. Ridicată pe culmea unui deal, fortificaţia domină întregul orizont. Timp de secole aici a fost o garnizoană militară care apăra cetatea de sub deal de invadatori. Legenda spune că, tocmai datorită poziţiei, Cetatea Devei nu a fost cucerită niciodată. Însă, oricât de frumoase ar fi aceste mituri, realitatea istorică este alta.

Vezi și

Însăşi apariţia cetăţii se împleteşte cu legenda. Una dintre ele spune povestea că fortăreaţa era doar una din cele trei ridicate de trei surori.

Un alt mit întemeietor spune că cetatea a putut fi ridicată doar după ce în zidurile ei a fost zidită o femeie. Dacă vi se pare că seamănă mult cu legenda Meşterului Manole, aveţi dreptate. Doar că e vorba de varianta sa maghiară. Povestea este aceeaşi, doar că Manole a fost transformat în. Kelemen.

Ultima legendă a cetăţii s-a născut odată cu sfârşitul construcţiei. La câteva luni după ce revoluţionarii maghiari au cucerit-o, o explozie puternică a distrus mare parte din ziduri.

Istoria, legendele, dar şi vederea pe care o oferă au transformat cetatea într-o atracţie turistică. Vizitatorii pot opta să urce pe jos până la ziduri sau pot lua funicularul.

Acum, la aproape două secole de la distrugerea ei, autorităţile locale încearcă să readucă cetatea devenită sinonimă cu Deva la gloria de altădată.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » SPECIAL! Cetatea Devei, învinsă doar de legende