Antena Meniu Search
x

Special! Și-a dedicat viaţa strângerii obiectelor legate de istoria satului românesc

Există oameni care devin într-atât de pasionaţi de un anume subiect, încât vor să se încojoare cu lucruri din acel domeniu! Ei se numesc simplu: colecţionari. Există colecţionari de maşini, de brichete, de tablouri de cărţi, de orice.

Vezi și

 Există oameni care devin într-atât de pasionaţi de un anume subiect, încât vor să se încojoare cu lucruri din acel domeniu! Ei se numesc simplu: colecţionari. Există colecţionari de maşini, de brichete, de tablouri de cărţi, de orice. Gândiţi-vă la orice obiect şi cu siguranţă există cineva care îl colecţionează.

În România această lume nu este chiar atât de dezvoltată ca în străinătate. Însă acele puţine colecţii care există te lasă fără cuvinte. În Botoşani de exemplu, un bărbat şi-a dedicat viaţa strângerii obiectelor legate de istoria satului românesc. Colecţia sa a devenit atât de mare încât nu se mai poate numi colecţie. Ci muzeu.

Colecţionar nu devii. Colecţionar te naşti. Ioan Siminiceanu ştie poate mai bine ca oricine acest lucru. Ca şi în cazul celorlalţi pasionaţi, a început să colecţioneze diverse obiecte din copilărie.

Timpul a trecut. Iar copilul care visa să se înconjoare de obiecte unice şi spciale a crescut. A devenit politist. A luat viaţa în piept. Dar undeva, ascunsă în sufletul lui, stătea aceeaşi pasiune din copilărie. De această dată însă nu avea să fie la fel de uşor.

Dar asta nu l-a oprit. Iubea prea tare istoria. Tradiţiile. Cu eforturi mai mari sau mai mici a pus bazele unei colecţii impresionante. Una care astăzi este adăpostită într-o casă din comuna Corbi, locul său de baştină. Un veritabil muzeu al satului românesc, care şi-a deschis porţile în 2007.

Pe lângă ii şi alte costume populare, colecţia lui adăposteşte obiecte vechi de sute de ani. Dincolo de importanţa istorică, există şi una antropologică. Colecţia lui pictează viu imaginea satului românesc de acum câteva sute de ani.

Singur nu ar fi reuşit în veci să strângă o asemenea colecţie. Din fericire, a avut un ajutor din partea lui moş Mitruţă, un consătean pasionat de istorie.

Casa care adăposteşte colecţia este prea mică pentru toate obiectele care au fost expuse. Dar asta nu-l împiedică să caute mereu noi comori ascunse ale satului. Colecţia lui poate fi vizitată de oricine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Special! Și-a dedicat viaţa strângerii obiectelor legate de istoria satului românesc