Special! România, țara tuturor recordurilor
România nu este doar o ţară frumoasă, ci este şi una a recordurilor. Avem motive să ne mândrim cu ţara noastră, mai ales că unele dintre primele semne ale civilizaţiei şi progresului, de la noi au pornit
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
România nu este doar o ţară frumoasă, ci este şi una a recordurilor. Avem motive să ne mândrim cu ţara noastră, mai ales că unele dintre primele semne ale civilizaţiei şi progresului, de la noi au pornit.
1857 este anul în care a avut loc unul dintre cele mai importante recorduri româneşti.
În localitatea Lucăceşti din judetul Bacău a fost construită prima sondă petrolieră comercială din lume. Prima rafinărie industrială a fost apoi ridicată la periferia Ploieştiului.
Rafinăria a fost construită cu echipament comandat din Germania de doi români, fraţii Mehedinţeanu. În acelaşi an, tot datorită petrolului, România marca încă un record.
Primul oraş din lume iluminat public cu petrol lampant a fost Bucureştiul. Începând cu 1 aprilie 1857, actuala capitală a României a fost iluminat cu peste 1000 de lămpi.
De fapt tocmai iluminatul public al Bucureştiului este unul dintre motivele care avea să-i aducă doi ani mai târziu titulatura de Micul Paris. Înaintăm în timp şi ajungem în Braşov, oraşul transilvănean iubit de unul dintre cei mai mari lideri sovietici.
Între 1950 şi 1960, Braşovul s-a numit „Oraşul Stalin", în cinstea marelui conducător sovietic. Un banc al vremii spunea că de fapt această onoare îi fusese rezervată Sibiului, dar comuniştii au realizat că nu se putea ca oamenii să meargă la alimentară şi să ceară „salam de Stalin" în loc de Salam de Sibiu.
O altă particularitate a României ne face unici pe bătrânul continent.
România este singura ţară din Europa cu bani de plastic. Ţara noastră a pus în circulaţie primele bancnote pe suport de plastic în 1999. Cu siguranţă vă amintiţi de bancnotele de 2.000 de lei, care au fost emise odată cu eclipsa solară.
Din zilele noastre mergem în preistorie şi aflăm că suntem unii dintre cei mai vechi locuitori din Europa.
Civilizatia Cucuteni este considerata cea mai veche din Europa şi când spun veche mă refer la faptul că a trăit pe teritoriile României în urmă cu aproximativ 7000 de ani.
Cultura Cucuteni se intindea pe o suprafaţă de 350de mii de kilometri pătraţi, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova şi Ucrainei. Tot preistoria ne-a mai adus un record pentru că în Romania au fost descoperite scheletul unui dinozaur gigant.
România a fost acum milioane de ani un adevarat paradis al dinozaurilor. De fapt scheletul celui mai mare dinozaur zburător din lume, cu aripi de 16 metri, a fost descoperit chiar lângă Sebeş.
Rămânem la recorduri şi vă mai spunem că asfaltul a fost inventat de un craiovean. Se numea Gogu Constantinescu şi este considerat unul din cei mai mari inventatori români, obţinând peste 133 brevete de invenţie. Olteanul a fost trecut pe lista liderilor progresului din epoca sa, alături de Einstein, Graham Bell, Edison şi alte nume mari
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰