Antena Meniu Search
x

Special! Un om vesel are un câine optimist

Câinele a fost, este şi va fi cel mai bun prieten al unui om activ. Va fi tovarăşul său de plimbare, partenerul de joacă şi - uneori - chiar coleg de dormitor. Dar nimeni până acum nu a studiat starea de spirit a câinilor. Nimeni, până la cercetătorii britanici

Vezi și

Câinele a fost, este şi va fi cel mai bun prieten al unui om activ. Va fi tovarăşul său de plimbare, partenerul de joacă şi - uneori - chiar coleg de dormitor. Dar nimeni până acum nu a studiat starea de spirit a câinilor. Nimeni, până la cercetătorii britanici

Însă concluziile neobosiţilor savanţi nu sunt străine specialiştilor în domeniu.

"La fel ca şi oamenii, animalele se împart în mai multe tipuri de caracter. Există şi câini optimişti, totul se ia din caracterul şi temperamentul stăpânului. Se spune de ani de zile, din vechi strămoşi că stăpânul seamănă cu câinele. Aşa este. Dar sunt şi anumite rase care sunt predispuse, câinii în general de talie mare, moloşi, câinii de pază care sunt lăsaţi în general singuri, aceea sunt în principiu mai trişti pentru că un câine de pază e clar că nu stai toată ziua cu el, pe când un câine de companie, de agrament, de vânătoare care toată ziua eşti cu el , atuncea se creează o legătură mai strânsă şi cu siguranţă acel câine va fi optimist", spune Cristian Olteanu, manager canisa.

Dresorii sunt puţin mai sceptici faţă de studiul oamenilor de ştiinţă din Marea Britanie şi nu oferă mare credit catalogării câinilor în optimişti şi pesimişti.

"Cred mai degrabă că este aşa mai umanizat termenul de optimist şi termenul de pesimist. Mai degrabă experienţele din viaţa căţelului îşi spun cuvântul. Dacă acel căţel a avut experienţe negative, o educaţie prin forţă, un stăpân mai negativ faţă de el, atunci căţelul respectiv devine uşor inhibat şi atunci se aşteaptă la astfel de evenimente şi putem spune că este un pic pesimist", explica Robert Caraman, instructor dresaj canin.

Medicii veterinari consideră că studiul britanicilor nu are un fundament foarte logic. "Pesimişti este un pic impropriu spus, câinii nu sunt atât de evoluaţi cum sunt oamenii, şi atunci n-am putea spune că sunt neapărat pesimişti. Dar, există tulburări comportamentale, există câini care sunt depresivi, aş putea spune. Există o serie de tulburări care produc probleme de comportament. Printre acestea aş putea să enumăr afecţiuni la nivelul glandei tiroidă, la nivelul glandei suprarenale, diabetul".

Totuşi, dacă riscaţi să mergeţi pe mâna cercetătorilor britanici, trebuie să ştiţi ce aveţi de făcut în cazul în care vi se pare că aveţi un câine pesimist. "In primul rând, faceţi ce facem şi noi aici la dresaj, adică încercaţi să fiţi cât mai pozitivi, daţi-le recompensă multă, recompensa poate fi afectivă, alimentară, joacă, exact ca şi cu un om, încercaţi să fiţi pozitivi cu căţelul vostru şi acesta va deveni optimist, pentru că se aşteaptă numai la experienţe plăcute".

Oricum, credeţi sau nu credeţi în teoria britanicilor, e bine să supravegheaţi permanent starea de spirit a animalului dumneavoastră de companie. Pentru că, precum spun medicii veterinari, e posibil ca pesimismul câinelui să fie - de fapt - un semn de boală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Special! Un om vesel are un câine optimist