Antena Meniu Search
x

Criză în România. Avem de 30 de ori mai puţini medici de familie la sate, decât în oraşe

Medicii de familie sunt încurajaţi să-şi deschidă cabinete la sate şi în zonele izolate din România, în care, de decenii, nu au mai ajuns doctorii.

Vezi și

Medicii de familie sunt încurajaţi să-şi deschidă cabinete la sate şi în zonele izolate din România, în care, de decenii, nu au mai ajuns doctorii. Abia acum, Ministerul Sănătăţii a decis să facă ceva pentru a mobiliza specialiştii. Sunt sute de localităţi unde bătrânii bolnavi nu-şi permit nici măcar un drum până la oraş. Sporurile promise ajung până la 200 la sută din salariul de medic de familie. 

Dispensarul comunei Adăşeni, din Botoşani. Niciun medic nu i-a mai trecut pragul de mai bine de doi ani. Dar suferinţa bătrânilor din comună nu aşteaptă. Alina Axinie este asistent comunitar şi încearcă să ţină locul unui medic.

Ca să-i convingă pe medici să vină în astfel de localităţi, Ministerul Sănătăţii vrea să le mărească sporurile. Medicii care au mai rămas, de multe ori ajung să facă muncă în folosul comunităţii.

Anul trecut, INS a arătat situaţia dezastruoasă în care se află asistenţa medicală. În 2016, România avea 57.000 de medici, cu 15.000 mai puţini decât necesarul.

Cei mai mulţi medici de familie rămân în oraşe. 10.400 de cabinete funcţionau acum un an în mediul urban, în timp ce la sate numărul lor a fost de aproape 30 de ori mai mic. Doar 381 de cabinete medicale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Criză în România. Avem de 30 de ori mai puţini medici de familie la sate, decât în oraşe