Video Sprijin pentru copiii care au fost victimele unui abuz. Nu vor mai fi audiaţi în secţiile de poliţie, ci într-un centru special amenajat din Sectorul 6
Copiii care au trăit trauma unui abuz nu vor mai fi audiaţi în secţiile de poliţie sau în tribunale. Un centru special a fost deschis în Sectorul 6 al Capitalei. Aici, vor putea povesti autorităților prin ce au trecut într-un spaţiu mult mai prietenos, fără să mai fie nevoiţi să aştepte ore în şir la uşile instituţiilor.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Pe lângă traume, minorii agresaţi fizic sau sexual trebuie să treacă prin audieri repetate în faţa anchetatorilor. În secţiile de Poliţie sau în săli de judecată, rememorarea abuzului devine şi mai grea. "Există si cazuri in care copiii victime ale abuzului au fost audiati si au retrăit trauma de 10 ori. De multe ori retraumatizarea poate să facă mult mai rău decât abuzul însuşi", a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele Salvați Copiii. Pentru a proteja minorii care au trecut printr-un abuz, un centru special a fost deschis în Sectorul 6 al Capitalei. Aici sunt camere de evaluare şi consiliere psihologică.
Anul trecut, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 1.300 de cazuri de abuz asupra minorilor
Într-un cadru special creat, copilul îi va povesti procurorului cele întâmplate. Întreaga discuţie se va transmite pe un monitor, în camera de observaţie, acolo unde sunt mai mulţi specialişti, procurori, poliţişti, psihologi dar şi părinţii victimei. "Uneori copiii nu îşi dau seama că au fost abuzaţi. Unele audieri sunt mai traumatizante pentru investigator decât pentru copil pentru că investigatorul trebuie să aibă grijă ce întrebări ii pune copilului astfel incat sa nu îi contamineze amintirile", a declarat Alexandru Adrian Anghel, procuror criminalist.
Jumătate dintre copiii abuzaţi refuză să povestească ce au trăit, iar abuzatorul nu este prins niciodată. Unii nu vor să vorbească despre momentele cumplite pentru că au avut loc în familie şi se tem că vor ajunge într-un adăpost social. "În multe situatii, nevoia de consiliere, de protecţie se intinde pe ani buni", a declarat Silviu Bogdan Staicu, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Anul trecut, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 1.300 de cazuri de abuz asupra minorilor. Cu 300 mai multe decât în 2020.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰