Antena Meniu Search
x

Starea pârtiilor în staţiunile de schi din România

Chiar dacă sărbătorile de iarnă au trecut, mulţi români continuă să se bucure de condiţiile oferite de staţiunile montane şi să verifice starea pârtiilor de schi din România, pentru a vedea dacă îşi pot etala sau nu calităţile de schiori.

de Redactia Observator

la 16.01.2024, 10:12

Tot mai mulţi români au început să schieze, deşi este considerat un sport costisitor
Tot mai mulţi români au început să schieze, deşi este considerat un sport costisitor - Profimedia
  • Tot mai mulţi români au început să schieze, deşi este considerat un sport costisitor.

Foarte mulţi turişti au luat cu asalt staţiunile din România, în perioada sărbătorilor de iarnă. Iar chiar dacă Crăciunul, Anul Nou şi Sfântul Ioan au trecut, asta nu înseamnă că staţiunile nu sunt, în continuare, luate cu asalt de pasionaţii de sporturi de iarnă.

Cum numărul de pârtii de schiuri a crescut exponenţial în ultimii ani, pasionaţii de sporturi de iarnă nu mai sunt obligaţi să parcurgă distanţe uriaşe până la o staţiune de schi, aproape fiecare zonă istorică a ţării având la dispoziţie localităţi unde se poate schia.

Starea pârtiilor în staţiunile de schi din România

Chiar dacă nu a nins foarte mult în această iarnă, sunt deschise pentru schiat numeroase pârtii din întreaga ţară. Evident, în cazul multor pârtii de schi autorităţile locale şi specialiştii mizează din plin şi pe tunurile de zăpadă artificală.

Pe acelaşi subiect

În Maramureş, sunt disponibile pentru schiat peste 25 de pârtii din localităţi precum Borşa sau Cavnic, stratul mediu de zăpadă fiind undeva la 20-30 de centimetri. În Bucovina, cele mai multe pârtii deschise pentru schiat sunt în Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, dar stratul de zăpadă depăşeşte rareori 8-10 centimetri.

O situaţie similară o înregistrăm în Moldova, unde sunt deschise doar câteva pârtii pentru schiat, iar stratul de zăpadă depăşeşte şi aici, rareori, 8-10 centimetri.

În Transilvania sunt deschise foarte multe pârtii pentru schiat, mai ales în staţiuni precum Păltiniş şi Poiana Braşov, în timp ce în Oltenia se poate schia la Rânca şi Voineasa.

Valea Prahovei

Evident, cei mai mulţi dintre turişti continuă să prefere pârtiile de schi de pe Valea Prahovei. Cel mai bine se poate schia la Azuga, unde stratul mediu de zăpadă are peste 20 de centimetri.

Sunt deschise pentru schiat şi câteva pârtii din Sinaia şi Buşteni, dar în aceste staţiuni stratul de zăpadă este relativ mic.

Cât costă ski pass-ul în principalele staţiuni

În general, schiatul este considerat un sport costisitor. Pe lângă echipamentul specific, care costă mii şi mii de lei, practicanţii trebuie să achite şi anumite taxe pentru a putea ajunge pe pârtiile de schi.

De exemplu, un ski pass de o zi în Predeal costă 265 de lei, în Sinaia costă undeva la 210-230 de lei, iar în Poiana Braşov costă undeva la 200 de lei. Iar la aceste taxe se pot adăuga lejer şi alte costuri.

Ce pârtii sunt închise

Conform specialiştilor, la momentul actual cele mai mari probleme în a schia sunt înregistrate pe pârtiile din Brebu Nou, Valiug, Băile Tuşnad, Covasna, Izvorul Mureşului, Valea Mare sau Ciucea. 

Vorbim, în general, despre zone în care temperaturile se apropie sau chiar au trecut de 0 grade Celsius ori de zone în care stratul de zăpadă naturală nu a putut fi completat cu un strat de zăpadă artificială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Starea pârtiilor în staţiunile de schi din România